Így spórolhat sokat a vízszámlán

Eva zuhany intelligens
Eva intelligens zuhanyrózsa
Vágólapra másolva!
Az Eva az első intelligens zuhanyrózsa, amely helyzet szerint alakítja a víznyomást. Akár az eddig használt víz felét is megtakaríthatjuk vele.
Vágólapra másolva!

Az Eva az első intelligens zuhanyrózsa, a kaliforniai gyártók szerint anélkül lehet vele spórolni a vízhasználaton, hogy ez a megszokott kényelem rovására menne. A készülék érzékeli, ha a vízsugár elérte a megfelelő hőmérsékletet, és automatikusan lezárja addig a csapot, amíg be nem állunk a fülkébe vagy a kádba. Így a zuhanyzáshoz használt meleg víz egy cseppje sem veszik kárba.

Az Evát egy fejlett szenzorrendszerrel látták el, így aszerint állítja akár zuhanyzás közben is a víznyomást, hogy a felhasználó épp mit csinál. Amíg a rózsa alatt állunk, addig 100 százalékos a nyomás, de ha ellépünk onnan, például besamponozni a hajat, addig 70-80 százalékosra csökkenti a nyomást. Ha hosszabb ideig nem állunk a csap alatt: borotválkozás, szőrtelenítés miatt, akkor még jobban lecsökkenti a nyomást, amíg vissza nem lépünk a zuhanyrózsa alá.

Zuhanyzás közben megy kárba a legtöbb víz

Az Eva gyártói szerint az amerikai háztartásokban a legnagyobb vízpazarlásért a zuhanyzás felelős, ezért szeretnének elébe menni a problémának. A környezettudatos életmód mellett a fogyasztáson is spórolhat a felhasználó. Példaként hozzák fel, hogy az Egyesült Államokban egy átlagos háztartásban egy zuhanyzás 9 percig tart, ezalatt 72 liter vizet fogyaszt el egyetlen személy. A lakosság jelenleg mintegy 316 millió fő, ha úgy vesszük, hogy egy nap csak egyszer zuhanyozik mindenki, az 22,5 milliárd liter vizet jelent naponta. Ez éves szinten elképzelhetetlenül sok: 8250 milliárd liter vízfogyasztást jelent.

A készülékhez egy ingyenesen letölthető alkalmazás kapcsolódik, ezen adhatjuk meg, mikor milyen víznyomás legyen. Arra is van lehetőség, hogy optimális zuhanyzási időt adjunk meg, ekkor a zuhanyrózsa automatikusan jelez, mennyi idő van még hátra.

A gyártók szerint az Eva a legtöbb zuhanyfejjel kompatibilis. Egy 9 voltos elemmel állítólag egy évig is kihúzza, mielőtt cserélni kell. Az IndieGogo közösségi adománygyűjtő oldalon indult kampány keretében már több mint 30 ezer dollárt gyűjtöttek az első héten.