A Tesco vagy az Auchan tabletje a nyerő?

Tesco-s tablett
Tesco-s tablett
Vágólapra másolva!
Vagy inkább vegyünk egy olcsó márkásat? Fapados táblagépeket teszteltünk.
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, sok magyar vágyik táblagépre, már a két legnagyobb magyar hipermarket is saját márkanevű kütyüket árul. A Tescótól a cég Op3ndott 1 nevű, 7,85 colos táblagépét kaptuk kölcsön, amiért harmincezer forintot kérnek el. Az Auchantól a Qilive 10.1 Quad Core táblagép érkezett a megméretésre, a névben szereplő szám a nagyobb képátlóra utal. Ez a készülék negyvenezer forintba kerül. Az ismert márkákat ezúttal a nyolccolos LG G Pad 8.0 készülék képviselte, ennek alapmodelljéért 55 ezer forintot kérnek.

Ilyen lenne az iPad Mini, ha a Tesco gyártaná

A Tesco furcsa márkanevű táblagépe egy fekete, első generációs iPad Minire hasonlít, bár fém helyett műanyag házba szerelték. Ettől még nem kelt gagyi hatást, tapintásra masszív a kivitele, és könnyű, egyedül a hátlapon virító fehér feliratok csúnyák. Még az oldalt lévő gombok nyomása is kellemes. A kijelző mérete és képaránya is nagyon hasonló az Apple első mini táblagépéhez, ez azonban azt is jelenti, hogy a felbontás csupán 1024 x 768 pixel, vagyis a betűk nem jelennek meg tűélesen, a Retina-minőséghez nagyobb felbontásra lenne szükség.

A Tesco táblagépe, az Op3n Dott 1 Forrás: Origo


Viszont így aránylag normális sebességgel fut a rendszer, a tablet 1,2 gigahertzes, kétmagos Intel Atom Z2520-as lapkáján. Ez csupán egy gigabájt memóriával és 8 gigabájtos háttértárral egészül ki - ez memóriakártyával kibővíthető. Ezen a vason az Android 4.4 nem fut túl pörgősen, egy kicsit várni kell az appok indulására. Szerencsére nem vállalhatatlanul lomha a sebesség, ha már elindult egy alkalmazás, az használható sebességgel működik, bár a nem használt appokat érdemes folyamatosan kilőni, hogy ne foglalják feleslegesen a memóriát. A Geekbench tesztprogram 804 pontot (multicore) adott a tablet teljesítményének, ez nagyjából a fele a tavalyi Nexus 7 tabletének - bár az drágább is -, ami magyarázat lehet az appok lomha indulására.

A tescós tablet hátulja Forrás: Origo



Szövegolvasásra a kijelzője miatt nem ez a gép a legjobb választás, a filmeket azonban HD-közeli minőségben, akadásmentesen lejátszotta. Viszont a beépített hangszóró teljesítménye nem mindig elegendő, ha egy halkabb videóba futunk a YouTube-on, bizony előfordul, hogy hiába próbáljuk tovább növelni a hangerőt. Korábban a hasonló fapados táblák alkalmatlanok voltak játékra, de a tescós gépen már gond nélkül elindult az Asphalt 8 nevű ismert autós játék is - némileg lebutított látvánnyal -, és még jó pár másik is a kínálatból. A három táblagép közül ennek volt a leggyengébb a wifije, a másfél gigabájtos játékot csak sokadik próbálkozásra tudtuk felrakni rá, mert mindig megszakadt a letöltés.

Az üzemidő viszont nem rossz, átlagos használat mellett két napot is kibír a Tesco táblagépe. A cég felhőalapú szolgáltatásokat is indított a bevezetéssel párhuzamosan, a cég könyvesboltja és online tékája azonban még elég kiforratlannak tűnik, és a választék is gyér.

Ár: 30 ezer forint
Méret: 7,85 col
Amiért tetszett: pont jó mérete és formája van, könnyű, jó akkuidő
Amiért nem tetszett: kissé lomha, a kijelző felbontása kicsi, csak erős wifijel mellett használható

Óriástablet az Auchanból

Az Auchan táblagépe a három évvel ezelőtt megjelent iPad 2-esre hasonlít, de egy kicsivel nagyobb, és nehezebb is annál: a 630 grammos, alumíniumházas kütyüt nem lehet kényelmesen kézben tartani hosszabb időn át. Az 1280 x 800 pixeles, szélesvásznú képernyő tíz colnál nagyobb méretben már nem számít túl jónak, ez a készülék sem olvasásra termett, de a filmnézésre alkalmas, bár a hanggal itt is vannak problémák: a gép gyakran figyelmeztet a túl nagy hangerő veszélyeire üzeneteivel, pedig a maximális hangereje ennek is nagyon alacsony. Ez ennél a táblagépnél is a kicsit halk webvideók, filmek esetén jelent gondot. Ez a tablet egyébként mini-HDMI csatlakozóval tévére, monitorra is ráköthető.

Ez az Auchan táblagépe, a Qilive 10.1 Forrás: Origo



Egy kicsivel fürgébben indulnak a Qilive táblagépen az alkalmazások a tescós készüléknél, ez a gyorsabb, négymagos processzornak köszönhető, aminek teljesítményét a Geekbench 1200-1300 pont körül értékelte, ami jóval magasabb pontszámot jelent. Memóriából ebbe a készülékbe is csak egy gigabájt került, az itthon árult verzió pedig 8 gigabájt adatot tud tárolni, memóriakártyát kell venni hozzá, ha ennél több helyre van szükség.

Az auchanos tablet hátulja Forrás: Origo



Simán elindult - némileg csökkentett módban - az Asphalt 8 és a többi játék ezen a tableten is, az üzemidő pedig szintén nem rossz, két napot egy töltéssel gond nélkül kibír. Néhány dolog elhelyezkedése azonban nem praktikus: a beépített Skype-kamera csak fekvő módban használható, a bekapcsoló és hangerőszabályzó gombok pedig nem oldalt, hanem a felső szélen kaptak helyet.

Ár: 40 ezer forint
Méret: 10,1 col
Amiért tetszett: gyorsabb a tescós tabletnél, jó akkuidő
Amiért nem tetszett: nagy, nehéz, a kijelző kisfelbontású

Milyen plusz nyújt egy márkás kütyü?

Meglepő, de az LG az idén a tavalyi, jól sikerült táblagépénél, a G Pad 8.3-nál gyengébb tudású modellel rukkolt elő, bár a G Pad 8.0 olcsóbb is az elődjénél. Ez a tábla a tescóshoz hasonlóan kompakt, nyolc colos kivitelű, de a képaránya attól eltérően nem hagyományos, hanem szélesvásznú. Ez pedig kevésbé praktikus a használat során, túl keskeny a rendelkezésre álló munkafelület. Viszont ez a táblagép csak 342 grammos, nem fárasztó tartani.

Az LG G Pad 8.0 Forrás: Origo



Már a bekapcsoláskor feltűnik, hogy a másik két tabletnél sokkal jobb a képminőség: ez nem csak azért van, mert 8 colra sűrítették fel az 1280 x 800 darab pixelt, maga a panel is jobb minőségű a riválisoknál, a szövegek ezen sokkal jobban olvashatók. De a tavalyi modell full-HD-s kijelzőjéhez képest ez még így is komoly visszalépést jelent. Támogatja viszont a knock code-ot, vagyis elég duplán koppintani a kijelzőn, hogy az bekapcsoljon.

A G Pad hátulja Forrás: Origo



Teljesítménye a Geekbench szerint nagyjából ugyanolyan, mint az Auchan táblájáé, de a rendszer jobban lehet optimalizálva, mert az volt a benyomásunk, hogy fürgébb. A fapados tabletekkel ellentétben a hangerővel ezen a modellen nem volt problémánk, a YouTube-ot és a saját filmeket is gond nélkül lejátszotta. Ugyanazok a játékok ezen a tableten is futottak, amik a többin is, az üzemidő pedig ugyanúgy kétnapos, mint a másik kettőben.

Ár: 55 ezer forint
Méret: 8 col
Amiért tetszett: könnyű, a másik kettőnél sokkal jobb képminőség, koppintásra bekapcsoló kijelző
Amiért nem tetszett: drága, a szélesvásznú képarány nem praktikus

Egy héten át, felváltva nyúztuk a tableteket: formára kétségkívül a tescós készülék a legjobb: a 4:3-as képarányú, közel nyolccolos kijelzőt a legkényelmesebb használni. Ezért cserébe még a komótos sebességet is megbocsátjuk neki. Az Auchantól kapott táblagép hiába gyorsabb egy nagyságrenddel, a jókora tabletet egyszerűen kényelmetlen kézben tartani, az iPad 2-höz hasonló kivitel három éve még menő volt, most már nem az. Az LG G Pad 8.0-ba csak azért tudunk belekötni, mert szélesvásznú kijelzője túl vékony, de a képminősége még így is jócskán veri a két másikét, és ezt a kütyüt is könnyű kézben tartani.