Szakított a Firefox és a Google

Mozilla Firefox, új verzió a böngészőhöz, firefox 29
People wait to attend the press conference of Mozilla's Chief Executive Officer (CEO) in Barcelona on February 24, 2013, a day before the start of the 2013 Mobile World Congress. The 2013 Mobile World Congress, the world's biggest mobile fair, is held from February 25 to February 28 in Barcelona. AFP PHOTO / JOSEP LAGO
Vágólapra másolva!
Decembertől  Yahoo-val keres a böngésző, pedig eddig a Google-tól kapta a pénzt.
Vágólapra másolva!

A technológiai ipar egyik jelentős múltra visszatekintő együttműködése ért véget: a Google többé nem lesz alapértelmezett kereső a Firefox böngészőben. A jövő hónaptól a Yahoo-val keres tovább a szoftver, bár manuálisan továbbra is át lehet majd állítani, hogy a Google-t használja.

Tíz év után szakítanak

A Google és a Firefoxot fejlesztő Mozilla cég együttműködése tíz év után ér véget. A Google még 2004-ben jelentette be, hogy a böngészőben való kiemelt jelenlétért évente pénzt fizet a vállalatnak.

Alig lehet megkülönböztetni a Firefoxot és a Chrome-ot Forrás: Origo



Bár a pénzügyi feltételek nem ismertek, az Ars Technica szerint a Mozilla legalább százmillió dollárt, vagyis 24 milliárd forintnak megfelelő összeget kapott a Google-tól minden évben. Ez nagyjából a Mozilla éves bevételeinek 85 százalékát adta ki minden évben.

A Yahoo az új barát

A Google és a Mozilla legutóbb 2011-ben kötött három évre szóló együttműködést, idén azonban ezt már nem hosszabbították meg. A Google ugyanis már nem szorul rá a Firefoxot használók jelenlétére, mint annak idején: 2004-ben a cégnek még nem volt saját böngészője, azóta viszont már ott a Chrome, amiből a cég minden szolgáltatása elérhető - ráadásul mostanra egy kicsivel népszerűbb is a Firefoxnál.

Természetesen a Yahoo sem barátságból válik a Firefox alapértelmezett keresőjévé, ez a cég is fizet a jelenlétért a Mozillának, ám ennek részletei sem ismertek. Ugyanakkor a Firefox az orosz felhasználóknak a Yandexet, a kínaiaknak pedig a Baidut fogja felkínálni alapból.

Marissa Mayer, a Yahoo - Google-tól átigazolt - vezetője szerint a Firefoxszal decemberben induló együttműködés a cég legjelentősebb partnerségi megállapodása az utóbbi öt évben.