Szakított a Firefox és a Google

2014.11.20. 12:44

Decembertől  Yahoo-val keres a böngésző, pedig eddig a Google-tól kapta a pénzt.

A technológiai ipar egyik jelentős múltra visszatekintő együttműködése ért véget: a Google többé nem lesz alapértelmezett kereső a Firefox böngészőben. A jövő hónaptól a Yahoo-val keres tovább a szoftver, bár manuálisan továbbra is át lehet majd állítani, hogy a Google-t használja.

Tíz év után szakítanak

A Google és a Firefoxot fejlesztő Mozilla cég együttműködése tíz év után ér véget. A Google még 2004-ben jelentette be, hogy a böngészőben való kiemelt jelenlétért évente pénzt fizet a vállalatnak.

Alig lehet megkülönböztetni a Firefoxot és a Chrome-otForrás: OrigoBár a pénzügyi feltételek nem ismertek, az Ars Technica szerint a Mozilla legalább százmillió dollárt, vagyis 24 milliárd forintnak megfelelő összeget kapott a Google-tól minden évben. Ez nagyjából a Mozilla éves bevételeinek 85 százalékát adta ki minden évben.

A Yahoo az új barát

A Google és a Mozilla legutóbb 2011-ben kötött három évre szóló együttműködést, idén azonban ezt már nem hosszabbították meg. A Google ugyanis már nem szorul rá a Firefoxot használók jelenlétére, mint annak idején: 2004-ben a cégnek még nem volt saját böngészője, azóta viszont már ott a Chrome, amiből a cég minden szolgáltatása elérhető - ráadásul mostanra egy kicsivel népszerűbb is a Firefoxnál.

Természetesen a Yahoo sem barátságból válik a Firefox alapértelmezett keresőjévé, ez a cég is fizet a jelenlétért a Mozillának, ám ennek részletei sem ismertek. Ugyanakkor a Firefox az orosz felhasználóknak a Yandexet, a kínaiaknak pedig a Baidut fogja felkínálni alapból.

Marissa Mayer, a Yahoo - Google-tól átigazolt - vezetője szerint a Firefoxszal decemberben induló együttműködés a cég legjelentősebb partnerségi megállapodása az utóbbi öt évben.