Becsődölt a kalózkirály

kim dotcom kalózkirály fájlcsere
Videokonferenciát jelentette be, hogy tönkrement
Vágólapra másolva!
Végetért a kalózkirály sikerszériája: elfogyott a pénze, ezért csütörtöki meghallgatásán már magát képviseli a bíróságon. Jövőre döntenek az Egyesült Államoknak való kiadatásáról.
Vágólapra másolva!

Tönkrement Kim Dotcom, a Megaupload fájlcserélő oldal szájt alapítója. 2012-es letartóztatása és a jogi eljárás kezdete óta több mint tízmillió dollárt (átszámítva 2,5 milliárd forintot) költött a perekre. Csütörtöki meghallgatásán vélhetően már magát fogja képviselni, miután védőjogászai nemrégiben felmondtak, mivel kifogyott a pénzből.

A kalózkirály attól tart, Új-Zéland kiadja az Egyesült Államoknak, ahol csalással és szerzői jogok tömeges megsértésével vádolják. A korábban fényűző életmódjáról ismert üzletmebernek az óvadéki megállapodás megsértése miatt vélhetően börtönben kell megvárnia a kiadatásával kapcsolatos tárgyalást is, amelyet többszöri halasztás után legutóbb 2015 közepére tűztek ki. A végleges időpontról csütörtökön határoz a bíróság.

Videokonferencián jelentette be, hogy tönkrement Forrás: AFP/Bryan Bedder

Kim Dotcom a letartóztatását követő sorozatos eljárásbeli hibáknak és hiányosságoknak köszönhetően vagyonának egy részét visszakapta, lakhelyelhagyási tilalmát enyhítették sőt, Új-Zéland miniszterelnöke hivatalosan is bocsánatot kért tőle , amiért a titkosszolgálatok törvénytelenül figyelték meg. A sikerszériája azonban úgy tűnik véget ért.

Az eddigi legnagyobb fájlcserélő-botrány 2012 januárjában robbant ki, amikor a kalózkirály házát kommandósok lepték el. Az amerikai hatóságokkal együttműködő új-zélandi rendőrök nem csak Kim Dotcomot tartóztatták le, de lefoglalták cége számítógépeit, a merevlemezeket pedig átadták az Egyesült Államoknak.

Az FBI vádja szerint Dotcom 500 millió dolláros kárt okozott a szórakoztatóiparnak, azzal, hogy a Megauploadon filmeket és zenéket tett elérhetővé. A kalózkirály viszont állítja, nem követett el jogsértést, a felhasználók által feltöltött tartalmakért nem felel, a panaszok nyomán pedig mindig törölte a jogsértő fájlokat. Dotcomra - amennyiben Új-Zéland kiadja az Egyesült Államoknak - akár 20 éves börtönbüntetés is várhat.

Már tinédzser korában sztár volt

A 40 éves Kim Dotcom eredeti neve Kim Schmitz, Németországban született, de anyja révén finn állampolgársága is van. Már 18 évesen ismertté vált szülőhazájában, akkor a sajtó még Kimble néven írt róla. Zseniális programozóként, és egy nemzetközi hackercsoport vezetőjeként emlegették.