Már az űrben is lehet 3D-nyomtatni

ISS 3D-nyomtató
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Űrállomás térbeli printerével pótalkatrészeket gyártanak.
Vágólapra másolva!

Az űrben való használatra speciális 3D-nyomtatóra van szükség, a súlytalanság mellett nem használhatók a földi 3D-nyomtatók.

Súlytalanságban is nyomtat a Portal

A Nemzetközi Űrállomásora(ISS) egy Portal márkanevű 3D-nyomtatót juttattak fel egy rakétával, és üzemeltek be november 17-én. Ezt a berendezést egy Made In Space nevű Szilícium-völgyi cég fejlesztette ki, és az űrállomás egyik mikrogravitációs dobozában szerelték fel.

A Portal 3D-nyomtató az űrben is működik Forrás: Made in Space



A printerrel még aznap végrehajtották az első, kalibrálási célokat szolgáló próbanyomtatást, amelyet három nappal később egy újabb követett. November 24-én, magyar idő szerint délelőtt fél tizenegy előtt nem sokkal a készülék a saját külső borítását állította elő olvasztott műanyagból. Erről fotó is készült: a fedlapon plasztikus betűkkel a Made in Space és a NASA neve olvasható.

Az első 3D-nyomtatott alkatrész Forrás: NASA

Zéró gravitáció mellett is nyomtat

A Made in Space közlése szerint a Portal printer fejlesztése teljes egészében földi viszonyok között történt, ám a készülék súlytalanságban is képes ugyanolyan minőségű műanyag alkatrészeket előállítani, mint hagyományos társai.

Egy ilyen mikrogravitációs dobozban szerelték fel a nyomtatót Forrás: NASA



Ennek ellenére az ISS-en kinyomtatott tárgyak szilárdságát, rugalmasságát és egyéb paramétereit később laborban fogják megvizsgálni. Korábban még soha nem nyomtattak zéró gravitáció mellett tárgyakat. A tervek szerint a jövő év elején egy második 3D-nyomtatóval is felszerelik az űrállomást.

A térbeli nyomtatók a jövőbeli missziók során komoly segítséget nyújthatnak az űrhajósoknak, ezekkel ugyanis bármilyen szükséges - műanyagból elkészíthető - alkatrészt előállíthatnak, amire szükségük van.