Lecsapott a hackerekre az Europol

2014.11.28. 18:06

Bankkártyaadatokat loptak és hamisítottak, rács mögé kerültek. Összehangolt akció keretében 118 bűnözőt fogott el az Europol.

Száztizennyolc kiberbűnözőt vettek őrizetbe negyvenöt ország 84 repülőterén egy összehangolt akció keretében. A bűnszervezet lopott és hamisított bankkártyaadatokkal történő online repülőjegy-vásárlásra specializálódott - közölte az Europol.

Hatalmas a veszteség

A repülőjegyekkel való üzérkedés sok esetben a kábítószer- és emberkereskedelmet segítette, mondta Troels Oertling, az Europol Kiberbűnözés elleni Európai Központjának (EC3) vezetője. Az összehangolt akciót négy hónapig készítették elő, a világ 49 titkosszolgálata, 60 légitársaság, a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA), illetve olyan pénzügyi intézetek vettek részt benne, mint a Visa, a Mastercard vagy az American Express. A műveletet az Europol, az Interpol és az Ameripol vezényelte le.

Az Europol adatai szerint naponta 800 alkalommal vásárolnak Európában repülőjegyeket lopott vagy hamis bankkártyával. A légitársaságoknak becslések szerint egymilliárd dollárnyi veszteségük keletkezik évente.

Légiközlekedés terén nehéz az internetes csalásokat leleplezniForrás: AFP/Sergey Bobok

Nehéz elfogni a csalókat

A légiközlekedés területén az internetes csalás nyomára bukkanni rendkívül nehéz: az Europol 281 gyanús tranzakciót figyelt meg. A repülőjegyeket általában más néven foglalják le, mint amely a bankkártyán szerepel, emellett a csalók általában az utolsó pillanatban veszik meg őket. Mivel minden egyes repülőjegy-vásárlást ellenőrizniük kell a bankoknak is, a rendőrség ezzel értékes időt veszít el. "Mire a csalók nyomára akadunk, ők már régen egy repülőgépen ülnek."

Oertling nem tudta megmondani, az elfogott kiberbűnözőkkel mekkora veszteségtől kímélték meg a légitársaságokat, azonban közölte, hogy a legmagasabb szintekig sikerült felszámolni a bűnszervezetet. "Végre felfejlődtünk 2.0-ás vezióra: képesek vagyunk határokon átnyúló közös munkára. Nagyszerű példája ez a rendőrség és a magánszektor együttműködésének a kiberbűnözés elleni harc terén."