Appokkal harcolhat az ónos eső ellen

telefon eső, app, applikáció, mobil, mobiltelefon, nokia
Vágólapra másolva!
Ingyen megnézheti, hol nem járható az út és melyik vonat nem késik sokat. A leghasznosabb appok a cudar időre.
Vágólapra másolva!

Országszerte gondokat okoz az ónos eső, a főváros több kerületében és számos megyében útra dőlő fák nehezítik a közlekedést. Az autósoknak ilyenkor nagy segítség a téli gumi, de még jól tapadó kerekekkel sem lehet haladni ott, ahol mondjuk fák dőltek az útra.

Hóban és jégben jobb az alternatív térkép

Normál időjárási viszonyok között gyakorlatilag bármelyik népszerű navigációs program bevethető, a Google Térkép beépített dugófigyelője is elegendő, és a Nokia offline is használható szoftvere is hibátlanul működik. Bár a torlódásokat a Google térképe is jelzi, ónos eső alatt a Waze nevű közösségi térképszolgáltatás jobb választás.

Extrém időjárási helyzetben a Waze a jó választás Forrás: Origo

A program Androidra, iOS-re és Windows Phone-ra is elérhető, és még magyarul is tud, de ha valakinek nincs okostelefonja, a PC-n itt is megnézheti az aktuális riasztásait. A Waze veszélyes időjárási viszonyok közt remekül teljesít, mivel felhasználói - akik a fővárosban több mint ötvenezren vannak - egyedi riasztásokat is küldhetnek be, amik megjelennek a nagy közös térképen is. Ha facebookos fiókunkkal lépünk be, akár az ismerőseink hollétét és figyelmeztetéseit is elérhetjük belőle - ha ők is használják a Waze-t.

Így például arra is felhívhatják a figyelmet, ha valahol mondjuk az árokba csúszás esélye áll fenn, vagy egy nem várt szakaszon felfagyott az út. Ez sokkal több, mint amire a csupán torlódásokat jelző Google Térkép alkalmas - nem véletlen, hogy a Waze-t fejlesztő izraeli céget tavaly megvette a Google.

Hol van már a buszom?

Budapesten és környékén több utat tett járhatatlanná az ónos eső, az útra dőlő fák a buszok útját is akadályozzák. Szerencsére a tömegközlekedők dolgát is segítik appok: a BKK már kétfélét is kínál ezekből. A BKK Info szöveges riasztásokat küld, ha az előzetesen kiválasztott járatokon zavar keletkezik, a BKK Futárral pedig azt nézhetjük meg, hogy milyen messze jár a következő busz a megállónkhoz képest.

A hetvenes trolikat így mutatja a BKK Futár Forrás: Origo

Ez persze csak azokon a járatokon lehetséges, ahol üzemel GPS-es nyomkövetés, de próbánk során rengeteg jármű jelent meg a térképen. Néhány hete a járatok elhelyezkedését már a Google Térképen is követni lehet, de a fent említett Waze-ben is.

Mennyit késik a vonat?

Vasúttal utazik? Ez esetben a csak Androidra elérhető VonatDroid lehet a legpraktikusabb alkalmazás, ebben ugyanis térképen lehet listázni a vasúti járatokat. A vonatokra rábökve pontos információkat kaphatunk a késésükről is.

A VonatDroid megmutatja, mennyit késik a vonat Forrás: Origo

Az iPhone-osoknak az iMenetrend appot érdemes választaniuk (ez egyébként Androidra is létezik), ez a menetrendi táblázatban szolgáltat információkat a késésről.

Szól az app, ha nagy veszély van

Elsősorban nem közlekedési fennakadásokról, hanem vészhelyzetekről ad riasztást a katasztrófavédelem VÉSZ nevű alkalmazása, ami minden platformra elérhető.

VÉSZ, a katasztrófavédelem appja Forrás: Origo

Ebben az appban be lehet állítani, mely területekről kérünk értesítést a kiadott figyelmeztető és riasztási jelzésekről. A rendszer automatikusan is tudja követni a felhasználó tartózkodási helyét, s ennek megfelelően is tud küldeni üzeneteket. Három értesítési fokozat van az applikációban: tájékoztatás, figyelmeztetés, riasztás, ezeket külön színnel is kezeli az alkalmazás.