Az első 3D-nyomtatott portré az elnökről

3D-Printed Obama
Vágólapra másolva!
A Barack Obamáról készült hiperrealisztikus mellszobrot a legmodernebb kamerák, 3D-szkennerek és egy high-end nyomtató segítségével hozták létre.
Vágólapra másolva!

Először rendezték meg a Maker Faire: a feltalálók, kísérletezők, művészetek, tudomány és technológia iránt érdeklődők újításait bemutató eseményt a washingtoni Fehér Házban. Nem csak a helyszín volt újdonság, a rendezvény keretében a szakemberek Barack Obama amerikai elnök első 3D-nyomtatott mellszobrát is elkészítették.

Az első elnöki 3D-nyomtatott mellszobor Forrás: whitehouse.gov

A megdöbbentően részletgazdag portré Obama arcvonásainak legapróbb mozzanatait is visszaadja. De hogyan is készült? Az elnököt nem kevesebb, mint ötven speciális LED-lámpával világították be, tizennégy nagyfelbontású kamerával és hordozható 3D-szkennerekkel pedig felvételeket készítettek róla. Ezek alapján a 3D-nyomtató megformázta a mellszobrot.

Ötven LED-lámpával világították meg Forrás: whitehouse.gov

A mű megalkotásához az ötletet a gipszminták alapján készült bronzportrék adták, amelyeket Leonard Volk szobrász készített Abraham Lincolntól az 1860-as években. Az Obama képmását megalkotó csapat szerint a 3D-technológiát a jövendőbeli elnökök és más hírességek valósághű megörökítésére is felhasználhatják majd.