Így beszélgethetünk az új Windowszal

Windows 10, Cortana, teszt, gif
Vágólapra másolva!
Kiszivárgott, milyen lesz Cortana, a Windows 10 beszédfelismerője.
Vágólapra másolva!

A WinBeta.org hírportál videóján a készülő Windows 10 új funkcióját lehet megnézni működés közben. A portál a béta verziójú operációs rendszer egyik kiszivárgott verzióján a Cortana nevű új beszédfelismerő szolgáltatást mutatja be, ami egyelőre angol nyelven működik.

Jövőre a PC-hez is beszélhetünk

A Cortana már része a Windows okostelefonos kiadásainak, bár még közel sem támogat minden nyelvet, így például a magyart sem. A hangparancsokat értelmező rendszer az új Windowsnak is része lesz, így a mikrofonnal szerelt számítógépeken és táblagépeken sem lesz szükség minden parancs begépelésére.



A bemutatón még egy félkész grafikus felület látható, amit a Windows Start menüjéből lehet elérni, a keresőhöz hasonló módon. Egyelőre egy "Start listening", vagyis kezdj hallgatni feliratú gombbal lehet aktiválni a beszédfelismerőt - a végleges kiadásba valószínűleg szofisztikáltabb megoldás kerül majd bele.

Windows, hívd fel Józsit!

A Cortana a "Call" (hívás) parancssal már képes Skype-hívásokat indítani, de megnyitja a naptárt is, ha megkérdezzük tőle a napi programot. Az utasításokat a rendszer női hangja - Cortana - igazolja vissza, így akár új bejegyzést is elment a naptárba, miután feltett pár kérdést a részletekről. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az új Windowszal beszélgetni fogunk - feltéve, hogy tudni fog magyarul.

Nyugalom, ez még nem a végleges felület! Forrás: Origo



Ezeken kívül még emlékeztetőt és ébresztést is beállít a WinBeta tesztelője a videón, illetve jegyzeteket is készít, amiket a rendszer hangról szöveggé konvertál. Később zenelejátszást indít el hangparancssal, illetve megkérdezi a Windowstól, hogy miként tudna odaérni a londoni Big Benhez, de ez a funkció láthatólag nem működik még. Egyelőre nem lehet olyan kérdéseket sem feltenni a Windows 10-nek, mint az Apple Sirijének: például nem tudja lereagálni a rendszer, amikor megkérdezik tőle, hol van a legközelebbi Starbucks. Azt viszont megválaszolja, milyen idő van New Yorkban.