Dizájnremek az új Kalasnyikov

új kalashnikov
People look at the screen during the presentation of the new logo of the Kalashnikov company in Moscow on December 2, 2014. The legendary Russian weapons manufacturer Kalashnikov hit by US sanctions, Tuesday presented its new logo to "promote more effectively" products, whose most famous rifles in the world AK-47. The logo executed in red and black - the colors of the flag of Udmurtia (Urals) where are the main plants of the company Kalashnikov - represents a large letter "K" like in shape to the charger AK-47. AFP PHOTO / VASILY MAXIMOV
Vágólapra másolva!
Szépségben ugyan veri a legendás AK-47-est futurisztikus utódja. Hogyan tör a Kalasnyikov cég az Apple babérjaira?
Vágólapra másolva!

A Kalasnyikov-fegyverek a mai napig a bármilyen körülmények közötti üzembiztosság oroszosan kifinomult jelképei. A világ egyik legismertebb fegyverének számító, a Szovjetunióban 1949-ben hadrendbe állt AK-47-es ma sem tekinthető elavult fegyvernek. A folyamatos fejlesztések legutóbbi eredménye az alaposan átalakított AK-12-es gépkarabély. Ez a lőfegyver ugyan már több éves fejlesztés, a cég marketingcélú arculatváltása nyomán újból a figyelem középpontjába került “új Kalasnyikovként”.

Mindennel kompatibilis, hogy mindenki megvegye

Hiába a legendás megbízhatóság, a könnyű karbantartás és a megbízható működés, a Kalasnyikov-családnak is lépést kell tartania a fegyverpiac fejlődésével, az igények változásával. Legyen szó akár a katonai vásárlók igényeiről, vagy a még több pénzt jelentő polgári fegyvervásárlókról, fejleszteni kell. Ennek az eredménye lett az új AK-12-es gépkarabély, amely nem csupán harciasra hangszerelt külsejében, hanem kialakításában is igyekszik megfelelni a XXI. század piaci elvárásainak.

A Kalasnyikov új fegyvere, az AK-12-es (felül) Forrás: AFP/Vasily Maximov


Ezeknek megfelelően az áttervezett fegyver Picatinny szabványú rögzítősínekkel látták el. Ez a speciális sínrendszer ma már szabvány megoldásnak számít világszerte. A sínek segítségébel szinte bármit fel lehet rögzíteni a fegyverre: különböző optikai célzóeszközöket, lézeres célpontmegjelölőt, gránátvetőt, nagy erejű lámpát, éjellátó célzórendszert, elülső markolatot, kétlábú állványt - amit csak a felhasználó szeretne.

Mivel a fejlesztők reményei szerint az AK-12-es legalább olyan népszerű fegyver lesz, mint az örökzöld AK-47-es így a tervezésnél alapvető szempont volt, hogy minél többféle kaliberű lőszert lehessen használni. Az AK-12-esek modulrendszerű felépítésű változatai így kialakítástól függően alkalmasak lehetnek majd mind az orosz, mind a NATO-szabványoknak megfelelő, eltérő kaliberű lőszerek használatára. Várhatóan az inkább kézi lőfegyverekben és géppisztolyokban megszokott Parabellum lőszerrel működő változat is piacra kerül a gépkarabélyból.

Pontosabb célzásra tervezték

Az AK-12 is alkalmas a fegyvercső alá függesztett 40 mm-es GP-34 gránátvető használatára. Ebből repesz, füstképző és könnygázgránátokat egyaránt lehet kilőni, a feladatnak megfelelően akár 100-400 méter közötti távolságra is. A pontos célzást segíti a fegyver kialakításának módosítása: a fegyver csöve és tusája már egy vonalban van, így a lövész jobban tudja kezelni a fegyver hátrarúgását tüzeléskor.

Katona egy AK-47-essel Forrás: RIA Novosti/Mihail Mokrushin



Maga a fegyvertusa is követi a leginkább talán a Colt M4-es gépkarabélyokról közismertté váló, teleszkopikus, betolható és oldalra is kihajtható kialakítást, így a rövidebb fegyverrel, könnyebb szűk, zárt térben (járművekben, épületekben) mozogni.

Túl high-tech az új Kalasnyikov?

Az első sajtóhírek szerint ráadásul nem szerepelt valami jól az állami fegyverteszteken sem az AK-12-es. Márpedig egy orosz fegyver alaprendeltetése az, hogy minden körülmények között, sivatagtól a sarkvidékig, dzsungeltől a városokig egyszerűen karbantartható, megbízható, üzemkész lőfegyver legyen.

A 2012-ben kezdődő teszteken azonban az AK-12-es számos kosnstrukciós és egyéb problémáira derült fény. Ez persze nem szokatlan egy új fegyver fejlesztésénél és mint a mérnökök érveltek, a durva nyúzással dolgozó teszteknek éppen a hibák feltárása a fő célja. Ennek ellenére, bár 2013-ban a fegyverek hadrendbe állításához szükséges állami teszteket is lefolytatták, az AK-12 az eddigi információk szerint nem került az orosz reguláris hadsereg állományába. Pedig néhány hónapja a Krím-félszigetet elfoglaló zöld ruhás emberek némelyikénél - akik hivatalosan nem orosz katonák - AK-12-est véltek felfedezni.

Így hirdeti magát arculatváltás után a Kalasnyikov cég

A fegyver hadrendbe állítása a pénzügyeken is elbukhatott. Az orosz haderő raktáraiban egyes orosz források szerint milliószámra állnak a lekonzervált AK-74-esek. Pénzügyileg így nagyon komoly költséget jelentene a sosem használt raktárkészlet leírása és az AK-12-esek megvásárlása. Valószínű, hogy inkább a már meglévő fegyverek modernizációját hajtják majd végre - amennyiben a szankciók alatt egyre keservesebben nyögő orosz költségvetés helyzete ezt lehetővé teszi.

Az Apple hírnevére törnek

Alekszej Krivorucsko, a teljes arculatváltáson átesett, önálló márkaként életre keltett Kalashnikov Concern vezetője szerint "a Kalasnyikov egy világszerte jól ismert, orosz szimbólum. Ennek újrafogalmazása egyben a termékvonal és az üzleti folyamatok régóta tervezett és végrehajtott megváltoztatásának szimbóluma is egyben.

Az új márka a legfontosabb értékeinkre koncentrál: megbízhatóság, [társadalmi] felelősségvállalás, technológiai hatékonyság." A Kalasnyikovban meghatározó részesedéssel rendelkező orosz állami Russian Technologies vezetője, Szergej Csemezov reméli, hogy az új brand, a Kalashnikov Cocncern olyan ismert lesz az egész világon, mint mondjuk az Apple.

Ez a katona is AK-47-est használ Forrás: RIA Novosti/Vitaliy Ankov



Az új reklámok kiemelik: nem csupán a hidegháborúban jelentettek védelmet a keleti országok számára a gépkarabélyok, hanem a professzionálisan kiképzett és felszerelt gyarmati haderők ellen küzdő szabadságharcosok kezében az afrikai, ázsiai és latin-amerikai felszabadító mozgalmakat is segítette a “béke fegyvere”. Egy második promóciós videóban az észak-kaukázusi terroristákat likvidáló orosz fegyveres és belbiztonsági erők védelmét emelik ki, akik a film szerint az infravörös kamerával ellátott kvadrokokopter mellett az AK-család terepszínű, minden létező kiegészítővel (hangtompító, optikai célzó, lézer céljelölő, nagy fényerejű lámpa stb.) felvértezett tagjaival küzdik le a célpontot.

Elvesztették az amerikai vásárlókat

Az orosz vállalatnak komoly problémát jelent az amerikai piac ideiglenes elvesztése is: az újh fegyver keddi bejelenésén elhangzott, hogy akár évi 200 ezer lőfegyver amerikai exportja esett kútba az Oroszország ellen elrendelt amerikai gazdasági szankciók miatt. Barack Obama amerikai elnök még július 16-án írta alá azt az elnöki rendeletet, mely megtiltotta az orosz lőfegyverek amerikai behozatalát, válaszul Ororszország Ukrajna ellen elkövetett agressziójára. Januárban a cég még évi 80-200 ezer sport- és vadászfegyver eladását tervezte az Egyesült Államokban, de ezt a behozatali tilalom miatt biztosan nem tudják teljesíteni.

Ironikus, hogy ezt részben saját magának köszönheti a vállalat: az ukrán területeket elfoglaló orosz fegyveres erők és az általuk támogatott, ukrán kormányellenes erők kézifegyvereinek túlnyomó többsége szintén az AK-család tagja. Természetesen az ukrán hadsereg is AK-kal harcol az orosz beavatkozás ellen, megvalósítva minden fegyvergyártó álmát: mindenki az ő gépkarabélyait vásárolja a háborúihoz.

Trautmann Balázs haditechnikai szakszerző a Magyar Honvéd és a Honvédelem.hu munkatársa.