Dizájnremek az új Kalasnyikov

2014.12.08. 10:32

Szépségben ugyan veri a legendás AK-47-est futurisztikus utódja. Hogyan tör a Kalasnyikov cég az Apple babérjaira?

A Kalasnyikov-fegyverek a mai napig a bármilyen körülmények közötti üzembiztosság oroszosan kifinomult jelképei. A világ egyik legismertebb fegyverének számító, a Szovjetunióban 1949-ben hadrendbe állt  AK-47-es ma sem tekinthető elavult fegyvernek. A folyamatos fejlesztések legutóbbi eredménye az alaposan átalakított AK-12-es gépkarabély. Ez a lőfegyver ugyan már több éves fejlesztés, a cég marketingcélú arculatváltása nyomán újból a figyelem középpontjába került “új Kalasnyikovként”.

Mindennel kompatibilis, hogy mindenki megvegye

Hiába a legendás megbízhatóság, a könnyű karbantartás és a megbízható működés, a Kalasnyikov-családnak is lépést kell tartania a fegyverpiac fejlődésével, az igények változásával. Legyen szó akár a katonai vásárlók igényeiről, vagy a még több pénzt jelentő polgári fegyvervásárlókról, fejleszteni kell. Ennek az eredménye lett az új AK-12-es gépkarabély, amely nem csupán harciasra hangszerelt külsejében, hanem kialakításában is igyekszik megfelelni a XXI. század piaci elvárásainak.

A Kalasnyikov új fegyvere, az AK-12-es (felül)Forrás: AFP/Vasily Maximov


Ezeknek megfelelően az áttervezett fegyver Picatinny szabványú rögzítősínekkel látták el. Ez a speciális sínrendszer ma már szabvány megoldásnak számít világszerte. A sínek segítségébel szinte bármit fel lehet rögzíteni a fegyverre: különböző optikai célzóeszközöket, lézeres célpontmegjelölőt, gránátvetőt, nagy erejű lámpát, éjellátó célzórendszert, elülső markolatot, kétlábú állványt - amit csak a felhasználó szeretne.  
 
Mivel a fejlesztők reményei szerint az AK-12-es legalább olyan népszerű fegyver lesz, mint az örökzöld AK-47-es így a tervezésnél alapvető szempont volt, hogy minél többféle kaliberű lőszert lehessen használni. Az AK-12-esek modulrendszerű felépítésű változatai így kialakítástól függően alkalmasak lehetnek majd mind az orosz, mind a NATO-szabványoknak megfelelő, eltérő kaliberű lőszerek használatára. Várhatóan az inkább kézi lőfegyverekben és géppisztolyokban megszokott Parabellum lőszerrel működő változat is piacra kerül a gépkarabélyból.

Pontosabb célzásra tervezték

Az AK-12 is alkalmas a fegyvercső alá függesztett 40 mm-es GP-34 gránátvető használatára. Ebből repesz, füstképző és könnygázgránátokat egyaránt lehet kilőni, a feladatnak megfelelően akár 100-400 méter közötti távolságra is.  A pontos célzást segíti a fegyver kialakításának módosítása: a fegyver csöve és tusája már egy vonalban van, így a lövész jobban tudja kezelni a fegyver hátrarúgását tüzeléskor.

Katona egy AK-47-esselForrás: RIA Novosti/Mihail MokrushinMaga a fegyvertusa is követi a leginkább talán a Colt M4-es gépkarabélyokról közismertté váló, teleszkopikus, betolható és oldalra is kihajtható kialakítást, így a rövidebb fegyverrel, könnyebb szűk, zárt térben (járművekben, épületekben) mozogni.

Túl high-tech az új Kalasnyikov?

Az első sajtóhírek szerint ráadásul nem szerepelt valami jól az állami fegyverteszteken sem az AK-12-es. Márpedig egy orosz fegyver alaprendeltetése az, hogy minden körülmények között, sivatagtól a sarkvidékig, dzsungeltől a városokig egyszerűen karbantartható, megbízható, üzemkész lőfegyver legyen.

A 2012-ben kezdődő teszteken azonban az AK-12-es számos kosnstrukciós és egyéb problémáira derült fény. Ez persze nem szokatlan egy új fegyver fejlesztésénél és mint a mérnökök érveltek, a durva nyúzással dolgozó teszteknek éppen a hibák feltárása a fő célja. Ennek ellenére, bár 2013-ban a fegyverek hadrendbe állításához szükséges állami teszteket is lefolytatták, az AK-12 az eddigi információk szerint nem került az orosz reguláris hadsereg állományába. Pedig néhány hónapja a Krím-félszigetet elfoglaló zöld ruhás emberek némelyikénél - akik hivatalosan nem orosz katonák - AK-12-est véltek felfedezni.

Így hirdeti magát arculatváltás után a Kalasnyikov cég

A fegyver hadrendbe állítása a pénzügyeken is elbukhatott. Az orosz haderő raktáraiban egyes orosz források szerint milliószámra állnak a lekonzervált AK-74-esek. Pénzügyileg így nagyon komoly költséget jelentene a sosem használt raktárkészlet leírása és az AK-12-esek megvásárlása. Valószínű, hogy inkább a már meglévő fegyverek modernizációját hajtják majd végre - amennyiben a szankciók alatt egyre keservesebben nyögő orosz költségvetés helyzete ezt lehetővé teszi.

Az Apple hírnevére törnek

Alekszej Krivorucsko, a teljes arculatváltáson átesett, önálló márkaként életre keltett  Kalashnikov Concern vezetője szerint "a Kalasnyikov egy világszerte jól ismert, orosz szimbólum. Ennek újrafogalmazása egyben a termékvonal és az üzleti folyamatok régóta tervezett és végrehajtott megváltoztatásának szimbóluma is egyben.

Az új márka a legfontosabb értékeinkre koncentrál: megbízhatóság, [társadalmi] felelősségvállalás, technológiai hatékonyság." A Kalasnyikovban meghatározó részesedéssel rendelkező orosz állami Russian Technologies vezetője, Szergej Csemezov reméli, hogy az új brand, a Kalashnikov Cocncern olyan ismert lesz az egész világon, mint mondjuk az Apple.

Ez a katona is AK-47-est használForrás: RIA Novosti/Vitaliy Ankov


 
Az új reklámok kiemelik: nem csupán a hidegháborúban jelentettek védelmet a keleti országok számára a gépkarabélyok, hanem a professzionálisan kiképzett és felszerelt gyarmati haderők ellen küzdő szabadságharcosok kezében az afrikai, ázsiai és latin-amerikai felszabadító mozgalmakat is segítette a “béke fegyvere”. Egy második promóciós videóban az észak-kaukázusi terroristákat likvidáló orosz fegyveres és belbiztonsági erők védelmét emelik ki, akik a film szerint az infravörös kamerával ellátott kvadrokokopter mellett az AK-család terepszínű, minden létező kiegészítővel (hangtompító, optikai célzó, lézer céljelölő, nagy fényerejű lámpa stb.) felvértezett tagjaival küzdik le a célpontot.

Elvesztették az amerikai vásárlókat

Az orosz vállalatnak komoly problémát jelent az amerikai piac ideiglenes elvesztése is: az újh fegyver keddi bejelenésén elhangzott, hogy akár évi 200 ezer lőfegyver amerikai exportja esett kútba az Oroszország ellen elrendelt amerikai gazdasági szankciók miatt. Barack Obama amerikai elnök még július 16-án írta alá azt az elnöki rendeletet, mely megtiltotta az orosz lőfegyverek amerikai behozatalát, válaszul Ororszország Ukrajna ellen elkövetett agressziójára. Januárban a cég még évi 80-200 ezer sport- és vadászfegyver eladását tervezte az Egyesült Államokban, de ezt a behozatali tilalom miatt biztosan nem tudják teljesíteni.

Ironikus, hogy ezt részben saját magának köszönheti a vállalat: az ukrán területeket elfoglaló orosz fegyveres erők és az általuk támogatott, ukrán kormányellenes erők kézifegyvereinek túlnyomó többsége szintén az AK-család tagja. Természetesen az ukrán hadsereg is AK-kal harcol az orosz beavatkozás ellen, megvalósítva minden fegyvergyártó álmát: mindenki az ő gépkarabélyait vásárolja a háborúihoz.

Trautmann Balázs haditechnikai szakszerző a Magyar Honvéd és a Honvédelem.hu munkatársa.