Újabb hackertámadás érte a Sonyt

sony hacker film
Két hete a Sony Pictures került a hackerek célkeresztjébe
Vágólapra másolva!
A Sony Pictures szerverei után a PlayStation Network internetes áruházát is feltörték. A hackerek további akciókkal fenyegetnek.
Vágólapra másolva!

Nehéz napjai vannak a Sonynak. Alig két hete a Sony Pictures rendszerét le kellett állítani, miután komoly kibertámadás érte, ma pedig a PlayStation Network webáruházát érte túlterheléses (DDoS) támadás. A Playstation Store jelenleg sem érhető el, az odalátogatókat egy, a kiberkalózok által feltöltött hibaüzenet várja: "Az oldal nem található. Nem ön tehet róla. Az internet hibája."

A webáruházat üzemeltető Sony Entertainment Network Twitter-üzenetben igyekezett megnyugtatni a felhasználókat: tudják, hogy támadás érte az oldalt, és mindent megtesznek azért, hogy újra elérhetővé tegyék a szolgáltatást. "Köszönjük a türelmüket, vizsgáljuk a problémát."

Az akciót a Lizard Squad vállalta magára. Az orosz hackercsoport nem először indított DDoS-támadást a PlayStation Network ellen, múlt héten a Sony legnagyobb konzolpiaci konkurense, a Microsoft webáruházát, az Xbox Networköt is levadászták.

A Lizard Squad további támadásokat is kilátásba helyezett. A csoport komoly múlttal rendelkezik, korábban többek között a Blizzard Battle.net honlapot és a Destiny online játékoldalait is lekapcsolták.

Megfenyegették a Sony alkalmazottait

A Sony sorozatos támadásoknak van kitéve minden jel szerint: a két hete történt akciót feltehetően az észak-koreai kormánynak dolgozó hackerek hajtották végre. A magát a Béke Őrzőinek (Guardians of Peace, GOP) nevező csoport több bemutatás előtt álló filmet és szigorúan bizalmas információt - köztük jelszavakat és a Sony 47 000 alkalmazottjának társadalombiztosítási számát - feltette az internetre.

Két hete a Sony Pictures került a hackerek célkeresztjébe Forrás: AFP/Frederic J. Brown

A Variety szerint a hackerek egy múlt heti e-mailben a cég munkatársait is megfenyegették. A rossz angolsággal megfogalmazott üzenetben azt követelték tőlük, hogy írjanak alá egy, a céget elítélő online petíciót, mert ha nem teszik, a családtagjaikkal együtt veszélybe kerülnek. A GOP azzal fenyegetőzött, hogy tönkreteszi a vállalatot. A Sony arra kérte a munkavállalókat, hogy - feltehetően a további támadásokat megelőzendő - tartsák kikapcsolva a mobiltelefonjukat. Az ügyben az FBI is nagy erőkkel nyomoz.

Egyetlen szervezet sem érezheti biztonságban magát

Michael Lynton, a Sony Pictures vezérigazgatója egy, a munkatársainak küldött e-mailben "példátlan bűncselekménynek" nevezte a támadásokat. A Re/code által megszerzett levél szerint az akcióban olyan ártalmas szoftvereket vetettek be, amelyet még a legfejlettebb vírusirtók sem tudtak kiszűrni.

A Sony által felkért kiberbiztonsági szakértők szerint a hackerek célja az volt, hogy tönkretegyék a vállalat rendszereit és bizalmas információkat szivárogtassanak ki. Kevin Mandia, a Mandiant nevű cég vezetője szerint az akciót egy olyan, rendkívül jól szervezett csoport követhette el, amellyel szemben egyetlen cég vagy állami szervezet sem érezheti teljes biztonságban magát.