Elkészült a bionikus melltartó

okosmelltartó
Vágólapra másolva!
Mozgásérzékelőként is működő okosszállakból készül, bármikor feszesre húzza magát, hogy jól tartsa a melleket.
Vágólapra másolva!

Az okosóra és a fitneszkarkötő után egy bizarr, de valójában nagyon is hasznos találmány prototípusa készült el: az okosmelltartóé. Az ausztrál Wollongongi Egyetem kutatóinak találmánya viselője mozgása alapján állítja be saját magát, hogy mindig optimálisan tartsa viselője melleit.

Futás közben feszesebben tart

A 3D-nyomtatott Bionic Bra mozgásérzékelő okosszállakból készült. Nagy segítséget nyújthat például kocogás vagy futás közben: ilyenkor automatikusan feszesebbre húzza magát, hogy stabilabban tarthassa a melleket.

Az okosmelltartó és az azt kifejlesztő ausztrál kutatók Forrás: University of Wollongong



Az ausztrál kutatók tizenöt éve dolgoznak az okosmelltartó fejlesztésén. Eddig nem állt rendelkezésükre olyan technológia, amelynek segítségével elkészíthették volna az első működő prototípust, de a modern 3D-nyomtatók megjelenése segített megoldani a problémát.

Egy, a British Journal of Sports Medicine szaklapban megjelent kutatás szerint azok a nők, akik rendszeresen sportolnak, gyakran panaszkodnak arra, hogy a nem megfelelő melltartók miatt fáj a mellük, a nyakuk vagy a hátuk. Ezért is jelenthet forradalmi újítást a találmány, amely minden helyzetben ideális tartást biztosíthat a számukra.

Még nem mosható

A fejlesztőknek már csak két apró problémát kell kiküszöbölniük ahhoz, hogy a bionikus melltartó a boltokba kerülhessen. Meg kell oldaniuk, hogy gépben is mosható legyen, és a kinézetét is fel kell dobni, hogy a hátsó pántokból ne lógjanak ki elektronikai alkatrészek.