Julian Assange, a WikiLeaks alapítója adományokból finanszírozná saját élethű mását. A bronz szoborcsoport világ körüli turnéra is menne.

A két és fél éve Londoni ecuadori nagykövetségen ragadt és nem túl jó egészségi állapotnak örvendő Julian Assange adományokból építtetné fel saját élethű mását.

A köztéri installáción nem egyedül szerepelne: Chelsea Manning, egykori hírszerzési elemző, aki minden idők legnagyobb mennyiségű titkosított anyagát hozta nyilvánosságra a Wikileaksen keresztül, és Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egykori informatikusa, aki az Egyesült Államok legnagyobb kémbotrányát robbantotta ki, is szerepelne az alkotáson.

Hárman szerepelnének a köztéri installációnForrás: Origo

Mindhárman székeken állva lennének ábrázolva, és mellettük egy üres szék is el lenne helyezve, hogy a járókelők erre felállva fejezhessék ki szolidaritásukat. Ha sikerül összegyűjteni a kellő mennyiségű pénzt a bronz szoborcsoportra - melyet Assange a "bátorság emlékművének" nevez -, akkor azt Davide Dormino, olasz szobrász készítené el, címe pedig Anything to say? (Van mondanivalód?) lenne.

Beutazná a világot a szoborcsoportForrás: Origo

A Kickstarteren indított kampány keretében eddig mintegy 20 ezer fontot sikerült összegyűjteni, a cél 100 ezer font (39 millió forint). Január elsejéig várják az adományokat, melyből a szoborcsoport világ körüli utaztatását is finanszíroznák.