Nanokristályokkal javítják fel a lapostévé képét

Az LG quantum dot technológiát használó tévéje
Vágólapra másolva!
A néhány nanométeres fényforrásokkal élethűbb színeket lehet előállítani a képernyőn. 
Vágólapra másolva!

Rendkívül apró, mindössze 2-10 nanométeres fénykibocsátó kristályokat épít új ultra-HD tévéjének képernyőjébe az LG, hogy így javítsa a képminőséget.

Az eltérő méretű nanokristályokat a háttérvilágítás elé építik be egy külön rétegbe, ahol különböző színek előállítására szolgálnak. A kristályok legkisebb példányai csupán húsz atomnyi vastagságúak. Egy nanométer egy milliméter milliomod részét jelenti.

Jobb lehet az OLED-tévénél

A "quantum dot" elnevezésű technológiát a vállalat új, ultra-HD felbontású LCD-tévéibe építik be elsőként, amiket a Las Vegas-i CES technológiai expón fognak bemutatni a jövő hónap elején. Hasonló technológiát a Sony is alkalmaz a tévékben.

Az LG quantum dot technológiát használó tévéje Forrás: LG



A kristályok alkalmazásával a tévé képernyőjén megjelenő színek természetessége, és a fényerő javítható jelentős mértékben - írja a cég közleménye. A Reuters szerint az LG elsőként egy 55 colos és egy 65 colos ultra-HD tévéjébe építi be a technológiát.

A Mashable szerint a quantum dot révén az OLED-tévékhez hasonló, természetes képminőséget lehet elérni a jóval olcsóbban legyártható LCD-tévékkel is.