Felvette a vandált, mégis megbüntették

Erszébetvárosi Térfigyelő Központ
a képen: speed dome térfigyelő kamera képe 
Budapest, 2014.08.01.
fotó: Marton Szilvia
Erszébetvárosi Térfigyelő Központ a képen: speed dome térfigyelő kamera képe Budapest, 2014.08.01. fotó: Marton Szilvia
Vágólapra másolva!
Pénzbüntetést fizethet egy cseh férfi, mert lakásának támadóit felvette kültéri biztonsági kamerája.
Vágólapra másolva!

Komoly bajba kerülhetnek azok a családok, akik biztonsági kamerákkal próbálják megvédeni otthonukat a betörőktől. Az Európai Unió Bíróságának múlt heti döntése alapján akár börtönbe is kerülhetnek, ha az az utcán sétaló polgártársaikat is felveszik.

Nem nézhet az utcára az otthoni kamera

Az uniós bíróság egy cseh férfi ügyében hozott döntést: František Ryneš azért szerelt fel biztonságikamera-rendszert a lakásában, mert többször megfenyegették a családját, és be is törték az egyik ablakát ismeretlenek - írja a Quartz.

Rynešnak sikerült lencsevégre kapnia a zaklatóit, akiket – mivel a cseh bíróság elfogadta bizonyítékkent a felvételeket – el is ítéltek. Ám a felvételeket merevlemezre mentő kameráival járókelőket és a szomszéd házakat is lefilmezte, és ezzel az unió bírósága szerint megsértette az érintettek személyiségi jogait, amiért pénzbírságot rótt ki rá.

Kültérre nem nézhet a privát biztonsági kamera Forrás: Marton Szilvia - Origo

Egy szelfi miatt is beperelhetnek

Az EU törvényhozói régóta hiába próbálnak lépést tartani a technológia rendkívül gyors fejlődésével. Az Európai Parlament (EP) még a kilencvenes években fogadta el a személyes adatok védelmével kapcsolatos jogszabályok többségét, amelyek kisebb-nagyobb változtatásokkal ma is érvényben vannak.

Az EP egyre szigorúbb törvényekkel próbálja megóvni állampolgárai személyiségi jogait. A Brüsszelben dolgozó képviselők épp a napokban tárgyalják azt a törvénymódosítást, amely büntethetővé tenné, ha valakiről a beleegyezése nélkül gyűjtenek személyes adatokat – márpedig ebbe a fotók és videofelvételek készítése is beletartozik. Ha megszavazzák a szigorítást, paradox módon bárki beperelhet bárkit,aki véletlenül rákerül egy nyaraláskor készült turistafotóra.

Magyarországon már tavaly, az új Polgári Törvénykönyv elfogadásával életbe lépett egy hasonló jogszabály – annak ellenére is, hogy rengetegen, köztük neves sajtóorgánumok és hírügynökségek fotósai is – tiltakoztak a teljesen betarthatatlan regula ellen.