Így lépeget a hatalmas robotpók

hector robot bogár pók német
Első lépéseit teszi meg Hector nehezített pályán
Vágólapra másolva!
A botsáskák felépítését és mozgását utánozták le, amikor megalkották a különleges robotot.
Vágólapra másolva!

Hector, a német robotpók megtette első lépéseit - a kis hatlábú bot különlegessége, hogy minden végtagját egymástól függetlenül tudja mozgatni, így sokkal stabilabb, mint az eddig fejlesztett robotbogarak.

A természet ihlette

A német Bielefeld Egyetem is a természetből merített ihletet a robot megalkotásához: a botsáska felépítését és mozgását tanulmányozták a fejlesztéshez. Hector lábait pillekönnyű páncélzattal látták el, a hat lábat az izmokhoz hasonlóan 18 rugalmas szál mozgatja. Egyszerű szabályok határozzák meg, hogy mikor mozogjon és mikor maradjon mozdulatlan a láb.

Első lépéseit teszi meg Hector nehezített pályán Forrás: cit-ec.de

Mivel a lábak egymástól függetlenül mozognak, és különböző magasságokba tudja emelni a bot, ezért nehezebb pályán, például kavicsos talajon is megállja a helyét. Míg az egyik lábát új helyre emeli, addig a másik egy helyben marad és kitámaszt. Az sem jelent problémát, ha váratlan akadályba ütközik a bogár: a lábát még magasabbra emeli és felteszi a megfelelő szintre, hogy megmássza a lépcsőt.

Kamerák és szenzorok segítik

Hectort kamerákkal és szenzorokkal szerelték fel, hogy fel tudja mérni helyzetét, és közvetlen környezetét, hogy milyen terepen halad. A következő fejlesztési fázisban hosszú hatótávolságú érzékelőkkel látják el a robotot, hogy az teljesen le tudja utánozni az élő botsáskák képességeit. A prototípus hasznos lehet például a biológusok számára, akik az állatok helyváltoztatási szokásait tanulmányozzák.