Okossisak védi a bringásokat

Vágólapra másolva!
Okossisakot tervez a Volvo, az Ericsson és a védőfelszereléseket gyártó POC. A januárban bemutatandó termék az ütközés veszélyére figyelmezteti majd a biciklistákat.
Vágólapra másolva!

"Az Ericsson, a Volvo Cars és a POC között létrejött különleges együttműködés célja, hogy véget vessen a gépkocsik és a kerékpárok közötti ütközéseknek" - írta mai sajtóközleményében az Ericsson. Az együttműködés eredményét január 6-án, a Las Vegas-i megrendezendő Nemzetközi Szórakoztatóelektronikai Kiállításon (CES) mutatják be.

Holltereket is lát

A rendezvényen egy két elemből álló prototípus bemutatását tervezik: az egyik elem egy biciklis sisak, a másik egy Volvo, amely vezeték nélküli összeköttetésben áll a sisak jeladójával. Az eszközök mind az autó vezetőjét, mind a biciklist riasztják, ha túl közel kerülnek egymáshoz, és fennáll az ütközés veszélye. Az autó vezetőjét a head-up display (szélvédőre vetítő kijelző), a kerékpárost a sisakjába beépített jelzőfény figyelmezteti a veszélyre. A rendszer előnye, hogy akkor is jelez, ha a biciklis az autó holtterében tartózkodik: egy kanyarban, egy másik jármű mögött, vagy, ha éjszaka, kivilágítatlanul közlekedik.

Csak Volvo ellen véd

A rendszerrel sajnos egyelőre csak a Volvo új autóit látják el, igaz, a tervek szerint alkalmas lesz okossisakot nem használó kerékpárosok detektálására is, legalábbis azokéra, akik használják valamelyik népszerű, bicikliseknek szóló telefonos alkalmazást, például a Strava-t.

"A Volvo Cars hisz abban, hogy a halálos közlekedési balesetek és súlyos sérülések elfogadhatatlanok. A biztonság terén élen járó svéd vállalat ezért hirdette meg 2020. évi vízióját: 2020-ra senki ne veszítse el az életét vagy szerezzen súlyos sérüléseket egy új Volvóban utazva –, sőt, olyan autókat szeretnének gyártani, amelyek többé egyáltalán nem ütköznek" - közölte e Volvo.