Újra mennek a PlayStationök a neten

Egy Playstation 4 konzol a boltban
A "picker" collects a PlayStation 4 at the Fulfilment Centre for online retail giant Amazon in Peterborough, central England, on November 28, 2013, ahead of Cyper Monday on December 2nd, expected to be one of the busiest online shopping days of the year. AFP PHOTO/ANDREW YATES
Vágólapra másolva!
Közel három napon át állt a szolgáltatás egy hackertámadás miatt. Állítólag csupán három ember áll a globális szolgáltatást megbénító támadás mögött.
Vágólapra másolva!

A Playstation játékkonzolok internetes funkcióit kiszolgáló Playstation Network (PSN) közel három napon át volt elérhetetlen, miután egy Lizard Squad nevű hackercsapat támadást indított ellene karácsonykor.
A szolgáltatás emiatt nem, vagy csak nagyon akadozva volt elérhető világszerte: a Sony magyar facebookos Playstation rajongói oldala szerint a PSN-t egy olyan támadás érte az ünnepek alatt, amely mesterségesen nagy forgalmat generált a szervereken.

A hiba nem a gépben van

Az amerikai Playstation blogon arra is figyelmeztették a felhasználókat, hogy ne aggódjanak, ha a frissen vásárolt konzolok egyes szolgáltatásai nem működnek, a hiba valószínűleg nem a gépben van. Hasonló támadás miatt egyébként az Xbox Live szolgáltatás is elérhetetlenné vált az ünnepek alatt, de azt hamarabb helyreállították mint a Sonyét. Jelszócserét egyelőre egyik társaság sem javasolt.

A Sony legújabb konzolja, a Playstation 4 Forrás: AFP/Andrew Yates



Bár a mai konzolokra még lehet lemezen vásárolni játékokat, az internetes szolgáltatások hibája miatt például elérhetetlen a többjátékos mód, illetve nem lehet javításokat letölteni a játékokhoz, amelyek nélkül sok program el sem indul. A PSN-en és az Xbox Live-on letölthető játékokat is árulnak a cégek.

Karácsonykor ne videojátékozzunk!

A Business Insider beszámolója szerint a Lizard Squad egyik állítólagos tagja a brit Sky News hírcsatornának is nyilatkozott. A Ryan nevet használó fiúval a tévések Skype-interjút készítettek, elmondása szerint csupán három személy áll a globális támadás mögött, bár egy tucat külsős is segítette őket.

Sajás bevallása szerint arra akarták felhívni a figyelmet, hogy milyen gyatra a biztonság ilyen jól ismert szolgáltatások esetén is, mint a Playstation Network vagy az Xbox Live, pedig az ezeket üzemeltető cégek tízmillió dollárokat szednek be az előfizetői díjakból, ám nem védik kellőképpen ügyfeleiket.

Ryannek egyébként nincs bűntudata a hackelés miatt, mert szerinte a szentestét és a karácsonyt egy normális embernek inkább a családjával és nem videojátékokkal kell töltenie.