Bizarr képernyők érkeznek tavasszal

Virtuális valóságot kínál a HP monitora
Vágólapra másolva!
A HP monitora az arcunkat figyeli, és virtuális valóságot kínál, a játékosok pedig ultraszéles csodamonitort kapnak. A Samsung szerint ő gyártja a legjobban ívelt monitorokat.
Vágólapra másolva!

Unalmas dologként gondolt eddig számítógépének monitorára? Az idén

Ablak a virtuális valóságba

A HP tavasszal fogja piacra dobni bizarr külsejű monitorát, amely a virtuális valóság élményét kínálja. A 23,6 colos Zvr Virtual Reality Display csak full-HD felbontású, ám passzív 3D-szemüveggel térhatású megjelenítésre is képes.

A furcsa izék felül az arcot figyelő infravörös szenzorok Forrás: HP



Teteje azért néz ki furcsán, mert különböző irányokba néző infravörös szenzorok vannak beleépítve. Ezekre azért van szükség, mert a monitorhoz járó szemüveg viselésekor a képernyő követi a felhasználó arcát, és mindig a megfelelő irányból láttatja a virtuális térben látható dolgokat. Az oldalából egy digitális toll is előhúzható, amely a virtuális tárgyak forgatását és szerkesztését teszi lehetővé térben a hagyományos egér helyett. A képernyő ugyan még a tavasszal a boltokba kerül, ám ára még nem ismert. A HP az ultra-HD, vagy 4K néven ismert monitoroknál is nagyobb, 5K-s felbontású megjelenítőt is bemutatott: ez 5120 x 2880 pixeles felbontást jelent - amit akármilyen PC már nem is tud kiszolgálni.

Az egyik monitor jobban ívelt a másiknál?

Hasonló méretű és felbontású ívelt monitorokat mutatott be az LG, a HP és a Samsung is Las Vegasban. Mindhárom készülék 21:9-es képarányú, 3440x1440 pixeles felbontást használ.

Ez a HP ívelt monitora Forrás: HP



Paraméterek alapján nehéz megkülönböztetni egyik görbe monitort a másiktól, mindenesetre a Samsung egy bizarr mondatban fogalmazta meg, miért jobb az ő terméke a riválisoknál. „Nem minden ív ugyanolyan jó. Az általunk alkalmazott görbület a legideálisabb a monitorok világában."

Ez pedig a Samsungé. Látja a különbséget? Forrás: Samsung


A dél-koreai gyártó tudományos magyarázatot is fűzött a mondathoz, e szerint a képernyő sarkai a felhasználó szeméhez hasonlóan íveltek, ezért teljesen torzításmentes képet adnak, ez pedig kellemesebb látvány a szemnek. Egy ívelt monitor speciális kialakítás révén a síkképernyőnél nagyobbnak látszik, ha előtte ülünk - írja a Samsung a közleményében.

Szupermonitorok kifejezetten játékhoz

Az LG és az Acer is előrukkolt videojátékosoknak szánt képernyőkkel. Az LG monitora az AMD Freesync, az Aceré a Nvidia G-Sync nevű technológiáját támogatja. Ezeknek nagyjából azonos feladatot látnak el: a grafikus kártyából kijövő képkockák megjelenítését szinkronizálják össze az LCD-panel képfrissítésével.

Az LG ultraszéles monitort ajánl a játékhoz Forrás: LG



Ezzel a megoldással mindig teljesen folyamatosan jelennek meg a játékok, megtorpanás, vagy a kép szétesése nélkül. Az LG monitorát AMD gyártmányú, az Acerét a megfelelő Nvidia grafikus gyorsítóval lehet használni.

Az Acer videojátékosoknak szánt monitora Forrás: Acer



Az LG monitora 34 colos méretben érkezik, ultraszéles, 21:9-es képarányú kivitelben, ami akár lövöldözős játékok, akár szimulátorok esetében extra élményt nyújt 3440x1440 pixelben. Az Acer monitora csak 27 colos, és normális, 16:9-es képarányú, és 2560x1440 pixeles felbontást használ, 144 hertzes képfrissítéssel.


fefe