Az ujjlenyomat a múlté, a jövő az íriszé

viewsonic v55 telefon retina
Retinaszkennerrel szerelték fel a V55 mobilt
Vágólapra másolva!
Az ujjlenyomat-olvasó és arcfelismerés után jön a retinaszkenner - a ViewSonic új okostelefonját már az írisszel védhetjük.
Vágólapra másolva!

A főleg monitorjairól ismert amerikai ViewSonic a világon elsőként dobhat piacra a retina olvasására képes okostelefont - ha csak a Samsung be nem előzi. A V55 készülék előlapját egy apró szenzorral szerelték fel: így például ezzel oldhatjuk fel a telefont, védhetjük le adatainkat, és biztosra mehetünk, hogy más nem tudja használni a mobilt fizetésre sem.

Retinaszkennerrel szerelték fel a V55 mobilt Forrás: --

A biometrikus azonosítás egyre elterjedtebb, egyebek között az iPhone 6 és a Samsung Galaxy S5 is ujjlenyomat-olvasóval lett ellátva - a hangot vagy az ujjlenyomatot viszont sokkal egyszerűbb reprodukálni, mint az íriszt. A szivárványhártya felépítése ugyanis bonyolultabb, az alkatra jellemző apró sajátosságokat is magában hordozza.

A telefon hátlapján egy 13 megapixeles Sony-kamera figyel: erre bármilyen külső objektívet fel tudunk szerelni ízlés szerint. Így a telefont felszerelhetjük például halszemoptikával, vagy makró objektívvel is.

Külső objektívekkel szerelhetjük fel a telefont Forrás: GizmoChina

A V55 egy minőségi készülék lesz: a telefonban egy 64-bites, 1,4 gigahertzes processzor dolgozik, 2 gigabájt memóriát és választhatóan 16 vagy 32 gigabájt háttértárat kap mellé. Egy 5,5 full-HD kijelzőn a 4G-technológia adta szupergyors sebességet is maradéktalanul élvezhetjük.

Egy 5,5 colos full-HD kijelzőt kap Forrás: GizmoChina

A készüléket 2014-ben tervezte piacra dobni a ViewSonic, ám a megjelenés átcsúszott 2015-re, az év első felében a boltokba kerülhet a telefon. Hogy mennyibe fog kerülni, és először hol lesz kapható, egyelőre nem tudni.