Elkészült az autókat vezérlő szupergép

nvidia ces 2015 autó
Vágólapra másolva!
A Nvidia autószámítógépe a sofőr helyett is lát, kamerák képének elemzésével parkol. A fedélzeti komputer egy új lapkával ultra-HD minőséget is képes lesz kiszolgálni.
Vágólapra másolva!

Az amerikai lapkagyártó neve eddig leginkább számítógépek, okosmobilok és táblagépek alkatrészei kapcsán forgott közszájon, hamarosan azonban a gépjárművekkel is összefonódhat.

Szuperszámítógép kerül az autónkba

Az Nvidia vasárnap a Las Vegas-i CES kiállításon mutatta be eddigi legnagyobb teljesítményű, mobil eszközökbe szánt processzorát, a Tegra X1-est. Ez a lapka olyan szintű teljesítményre képes, mint 2000-ben a világ leggyorsabb számítógépe, amely akkor csaknem annyi helyet foglalt el, mint egy családi ház - magyarázta a lapka bemutatóján a cég vezetője, Jen-Hsun Huang.

Az Nvidia vezetője a cég új lapkájával a kezében Forrás: nvidia.corporation



Az új szuperlapkára alapozza a cég a Drive PX és CX nevű autós fedélzeti komputereit - ezeket nem a boltban lehet majd megvenni, hanem az autógyártók építhetik majd be a járműveikbe.

Autót, gyalogost és útjelzéseket is észlel Forrás: Nvidia Corporation



A CX változat egy csúcskategóriás fedélzeti szórakoztatórendszer, míg a Drive PX a sofőrt segítő gépi intelligenciát kiszolgálni képes hardvert takar, amely két darab Tegra X1-es lapkát is tartalmaz.

Tizenkét kamerán keresztül figyeli a környezetet

Az utóbbi autószámítógép képes akár tizenkét darab HD felbontású kamerát vezérelni, amelyek az utat, illetve a sofőr holtterében lévő teret figyelhetik.

A rendszer egyszerre hetvenöt különböző objektumot képes felismerni a térben, többek közt közlekedési lámpákat, kresztáblákat, illetve a közelben lévő más járműveket és gyalogosokat. Ezt eddig a járművekbe szerelt radarokkal valósították meg, az Nvidia megoldása azonban azt is lehetővé teszi, hogy az autókomputer kizárólag a jármű kameráinak képének elemzésével beparkoljon egy üres helyre.

Így képes beparkolni saját magától a kamerákkal szerelt autó Forrás: Nvidia Corporation



A Las Vegas-i bemutatón a cég még nem valós, hanem digitális szimuláción demonstrálta a hardver képességeit: ennek során a Drive PX végigvezetett egy garázson egy virtuális autót. A cég szerint a rendszer öntanuló algoritmusaival képes alkalmazkodni a járműtípushoz, például más lehetőséget kínál majd egy családi kombiban, mint egy teherautóban vagy egy rendőrautó belsejében.

Mindenki ultra-HD-ben szórakozhat

A Drive CX nevű autószámítógép nem képes az autó vezérlésére, hanem belső szórakoztatórendszerek futhatnak rajta, de a holt terekre látó parkolókamera képét ez is megjeleníti, a szélvédőn lévő tükör képességeit pedig okosfunkciókkal bővíti ki.

Autóhifi még nem volt ilyen fejlett Forrás: Nvidia Corporation



Ez a készülék azért forradalmi, mert teljesítménye akkora, hogy akár négy darab ultra-HD felbontású képernyőt is kiszolgáljon. A CX autószámítógép egyszerre összesen 16,8 megapixelnyi képfelbontást kezel: ez azt jelenti két képernyőn tud ultra-HD minőségű filmeket lejátszani (ami egyenként 8 megapixeles felbontást jelent), vagy négy monitoron ad full-HD-s tartalmat (ami egyenként 2 megapixeles felbontásnak felel meg).