Ez itt nem egy kabátgomb, hanem egy számítógép

2015.01.07. 11:15

Már az idén megjelennek az Intel Curie nevű, mikroméretű rendszerét használó viselhető kütyük. Már egy kabátgomb méretében elfér egy teljes számítógép.

A Las Vegas CES kütyüexpón Brian Krzanich, az Intel elnök-vezérigazgatója mutatta be Curie nevű chipjét, amelyet kabátjának gombjai közül tépett le.

Ez egy gomb vagy egy hardver?

A cég legújabb fejlesztése ugyanis olyan kicsi,  hogy a Krzanichról  készült portrékon nem is lehet megkülönböztetni egy hagyományos kabátgombtól. Egyedül a cégvezető kezéről készült közelképen látszódnak a Curie ismertetőjegyei, egy apró lapka és egy picike nyomtatott áramkör.

Az Intel vezetőjének kezében az ott egy számítógépForrás: AFP/Ethan MillerA Curie minden olyan alkatrészt tartalmaz, ami egy viselhető kütyü kiszolgálásához szükséges: egy Quark SE nevű apró processzort, flashmemóriát, mozgásérzékelő szenzorokat, Bluetooth-vezérlőt és akkumulátor töltéséhez szükséges képességet.

Erre gombot varrhatunk

Bár a Curie-ból még csak prototípusok léteznek, az Intel tervei szerint még az idén megkezdődik a tömeggyártása, bár csak 2015 második felében.

Az Intel szerint a Curie-ra viselhető eszközök széles körét lehet majd építeni: akár okosfunkciós gyűrűkbe, medálokba, karkötőkbe és pántokba és beépíthető kis mérete révén, sőt, konkrétan intelligens - például a mozgásunkat monitorozó - ruhagombokban is viszontlátná a lapkát. Ennek érdekében már több ismert gyártóval, többek közt a szemüvegeket és kiegészítőket gyártó Oakley céggel, amely sportolóknak szánt viselhető kütyüt fog piacra dobni az idén a Curie-ra alapozva.

Ilyen picike a Curie lapkaForrás: IntelA lapkagyártó tavaly ilyenkor Las Vegasban egy Edison nevű, SD-kártya méretű számítógépet mutatott be, azt azonban inkább apró, de nem viselhető méretű kütyükbe szánja, és továbbra is fejleszti - bár tavaly még azt is viselhető kategóriájúként hirdette a cég.

Térlátó kamera lesz a laptopunkban

A  cég bemutatóján a RealSense nevű, okostelefonokba és táblagépekbe szánt térérzékelő technológiát is bemutatták. Ez elsőként a Dell Venue 9 7840-es Android-táblagépben debütált.

A több beépített kamerán keresztül látó technológia képes a tér mélységét is érzékelni, így kézmozdulatokkal lehet vele kezelni a gépet , de akár arra is alkalmas, hogy megmérje tárgyak nagyságát, vagy akár a tulajdonos pontos cipőméretét. A funkció révén a beépített kamerával készült fotókon utólag is lehet állítani az élességet.

A RealSense-szel úgy fogjuk kezelni a PC-t, mint Tom Cruise a KülönvéleménybenForrás: IntelTavasszal a Food Network olyan receptappot ad ki, ami támogatja majd a RealSense használatát, így nem kell mondjuk lisztes kézzel összemaszatolni a táblagépet.  A technológia robotok tájékozódását is segíti, javítva ütközéskerülő és térérzékelő képességeiket: ezt a bemutatón drónpingponggal demonstrálták.