Tudjuk, milyen laptopot fog venni

2015.01.09. 13:56

Retina képernyő, szuperkönnyű és extracsendes kivitel: Las Vegasban megvizsgáltuk, mitől lesznek jók a laptopok az idén. Egy biztos, csapkodni és dobálni nem szabad majd őket.

A Samsung standján az új Ativ Book 9 jár kézről kézre a látogatók között. Első pillantásra semmi különleges nincs a Macbook Airre hajazó, ultravékony gépben, de amint megfogom, feltűnik, mennyire könnyű. Az adatlapjáról az is kiderül, hogy a 12,2 colos egy kilót sem nyom a mérlegen, és az Apple gépéhez hasonlóan ennek a háza is alumíniumból készült.

Itt a laptop, ami nem zúg, mégsem lassú

Ez a laptop összecsukva sem vastagabb 12 milliméternél, a tüzetesebb vizsgálat során arra is fény derül, hogy a vékony kivitel annak köszönhető, hogy ebben a laptopban nincs hűtőventilátor. Ilyen gépek eddig is léteztek laptopként és tabletként is, de az Intel Core M nevű új processzorával képesek először komolyabb feladatokhoz is elegendő teljesítményre.

Nem látványos kívülről, pedig szupervékony, és nem mozog benne semmi: a Samsung Ativ 9 notebookForrás: Samsung


Nem véletlen, hogy a Retina-kijelzős táblagépekhez képest gagyi LCD-kkel szerelt tipikus laptopoktól eltérően az Ativ 9-esbe már egy iPad Airrel is versenyképes, 2560 x 1600 pixeles felbontású – érintéseket nem érzékelő – képernyő került: ezen már nagyjából ugyanolyan jól olvashatók a betűk, mint egy jobb táblagépen, a használat során később fárad el a szemünk, de a filmek, játékok is szebbek rajta. Mivel a gép belsejében már winchester helyett is SSD meghajtó dolgozik, DVD-meghajtóval pedig eleve fel sem szerelik, semmilyen mozgó alkatrészt nem tartalmaz, így nincs is minek zúgnia benne.

Akár kétnapos üzemidő is elérhető

Ugyancsak a Core M lapka dolgozik a Toshiba standján kipróbált hibrid gépben, a Portégé Z20T-ben is. A Samsung hagyományos laptopjával ellentétben a billentyűzet levételével ez a készülék tabletként is használható, bár a 12,5 colos képernyője csak full-HD felbontású, tehát nem olyan szép, mint a Samsungé. Viszont nem csupán tapogatni lehet, hanem a mellékelt – próbánk során vékonykának tűnő – digitális tollal írni is lehet rá.

A Toshiba hibridje billentyűzettel együtt másfél kiló tömegű, a táblagép része azonban csak nagyjából hétszáz grammos, bár egy normál tabletnél még ez is nehezebb. Önmagában a táblaegység 9 órás üzemidőt biztosít, ám telepet a billentyűzetbe is szereltek – ezzel 17,4 órára nő az üzemidő. Vagyis több mint két napig nyugodtan lehet dolgozni rajta a konnektortól távol. Mindkét készülék nagyjából annyiba fog kerülni, mint egy Macbook Air, vagyis 300-400 ezer forintos áron számíthatunk rájuk, bár a Samsung hivatalosan nem árul Magyarországon számítógépeket.

A Toshiba Portégé Z20T-vel akár két nyolcórás munkanapot is végigdolgozhat áram nélkülForrás: Toshiba


Az Intel új lapkájának megjelenésével az Apple szupervékony gépe is biztosan átalakul. Horváth András, az iStyle nevű Apple-kereskedés vezetője gyorsabb működést és hosszabb üzemidőt vár a fejlesztéstől, de elképzelhetőnek tartja azt is, hogy a Macbook Airből teljesen eltűnik a hűtőventilátor. Az új chip végre a Retina-képernyőt is elhozhatja az olcsóbb Air laptopokba. A munkára szánt Pro modellben viszont biztosan maradni fog az aktív hűtés, bár a szolidabb melegedés miatt a hűtés még halkabbá válhat, Retina-kijelzője pedig már régóta van.

Olcsóbban is lehet szuperlaptopja

Ennél olcsóbban is lehet az idén klassz laptopja bárkinek, az ugyancsak kettészedhető kivitelű Asus Transformer Chi T300-as például hétszáz dolláros, tehát 200 ezer forint körüli áron fog megjelenni, bár a full-HD-nál nagyobb – 2560 x 1440 pixel – felbontású érintőképernyőért és a jó felszereltségért néhány tízezres felárat kér ez a cég, és a gépház sem prémium minőségű anyagokból készül.

Az Asus Transformer Book Chi T300-as viszonylag jutányos áron lesz jó laptopForrás: Asus


A hűtőventilátort ebben a gépben is hiába keressük, így lehetséges, hogy a tablet egysége csak 76 milliméter vastag, de laptopként összehajtva is alig több másfél centinél a vastagsága. A billentyűzet meglepő módon Bluetoothon kommunikál a géppel, így szétszedett állapotban is lehet gépelni rajta. A főegység ugyancsak hétszáz grammot nyom, a billentyűzettel együtt pedig másfél kilósra nő a gép tömege. A Chi olcsóbb a Toshiba gépénél, ugyanakkor jóval rövidebb, nyolcórás az üzemideje.

Nem mozog semmi az új laptopunkban

Nem csupán marketingszöveg, amit a Core M lapkával szerelt gépek gyártói ígérnek: az új chipek teljesítményben a Core i3 és i5 lapkák kis fogyasztású változatainak teljesítményét hozzák úgy, hogy 15 watt helyett csak 4-6 watt áramot fogyasztanak – magyarázta az Origónak Mézes Rudolf, a Prohardver technológiai portál szakértője.

Nem csak kevesebbet fogyaszt, kevésbé is melegszik elődeinél egy Core M lapka, ezért a legtöbb esetben az ezt tartalmazó gépek nem is igényelnek hűtőventilátort. Ez azért jó, mert ez a laptopok egyik leggyakrabban elromló alkatrésze, míg a mozgó alkatrészt nem is tartalmazó – SSD-meghajtós – laptopok zárt kivitelűek lesznek, nem száll beléjük por, nem kell kitisztítani őket, így jó eséllyel tartósabbak is lesznek, és a kivitelük is kompaktabbá válik. Ám a szakértő szerint nem minden Core M-es gép nélkülözi majd a ventilátort, a nagyobb teljesítményű vagy speciális felhasználásra szánt modellekben továbbra is megmarad az aktív hűtés.

A Lenovo LaVie Z-jében nem is az új lapka van, mégis csak 780 grammot nyomForrás: Lenovo

A szupergépet ne csapkodjuk!

Bár a Las Vegas-i standokon tudósítónkat biztosították arról, hogy a szuperkönnyű gépek kellően masszívak, Mézes szerint ezeket a szupervékony gépeket valójában a fizikai behatásoktól kell védeni a leginkább. A szupervékony és könnyű laptopok gépházában maga az alaplap már csak egy kis részt foglal el, a gépház zömét az akkumulátor tölti ki.

Miután a gépek háza is nagyon vékony, a telep szolgál merevítésnek, az erőhatások zömét ez fogja fel. Ezért a szupervékony gépeket nem érdemes csapkodni vagy dobálni, mert első körben az akkumulátor fog megsérülni bennük, ami a következő töltésnél akár ki is gyulladhat.