Végre kiderül, milyen az új Windows egy mobilon

a microsoft felvásárolta a nokiát, nokia, windows phone
Vágólapra másolva!
Jövő szerdán a Windows 10 okostelefonon is bemutatkozik, tesztelhető lesz a rendszer félkész rendszer zsebekbe szánt kiadása.
Vágólapra másolva!

Január 21-én újabb részleteket fed fel a Microsoft készülő operációs rendszere, a Windows 10 működéséről. A cég ugyan már tavaly ősszel kiadott egy kipróbálható verziót a szoftverből, ám az még csak hagyományos PC-ken való funkciókat tartalmazott.

A Verge úgy tudja, hogy a vállalat jövő szerdára meghirdetett sajtóeseményén már a Windows 10 okostelefonon futó verziójának képességeit is bemutatja.

Ugyanaz az app PC-re és mobilra is

Ez a szoftver képes lesz ugyanazokat az appokat futtatni, amelyeket a windowsos számítógépeken, tableten vagy Xbox One konzolon használ valaki. Ám hagyományos szoftverek nem fognak futni rajta.

Megújul a Windows hagyományos PC-kre szánt változata is, amelynek grafikus felületét világos és sötét színű témákkal bővül. Egy fejlesztőknek szánt alkalmazásban kiszivárgott információk szerint a Windows 10 mobil kiadásának tesztverzióját meglévő telefonokra is telepíthetik majd az érdeklődők.

De hát a Windows 8-nál nem ezt ígérték?

A PC World úgy tudja, hogy a Windows 10-ben végre megvalósulhat az, amit a Windows 8 megjelenésekor még csak szeretett volna elérni a Microsoft. A Windows 10 esetében ugyanis a mobilon, táblagépen és PC-n futó operációs rendszer magja azonos lesz, ami átjárást biztosít a különböző eszközök között.

Jelenleg a Windows 8 számítógépeken és táblagépekpen fut, létezik egy Office-t tartalmazó, csak Windows 8-as appok telepítését biztosító kiadása Windows RT néven, az okostelefonokra szánt változat pedig egy Windows Phone nevű szoftver. A Windows Phone-on használatos appoknak csak elenyésző részét irták meg úgy, hogy azok a másik két rendszeren is használhatók legyenek.