Amerika távolból kinyírja a PC-inket

USB
ILLUSTRATION - An illustration dated 15 January 2014 shows a USB stick next to a computer ethernet wire in Berlin, Germany. The NSA can spy on computers even if they aren't connected to the internet according to the latest revelations in the New York Times. Photo: OLE SPATA
Vágólapra másolva!
Az internetes kommunikáció tömeges megfigyelése csupán az első lépés volt, az Egyesült Államok a világhálón akarja támadni ellenségeit – derül ki a Der Spiegel német hetilap birtokába került új dokumentumokból.
Vágólapra másolva!

A Spiegel újságírói az Edward Snowden által az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségtől (NSA) kiszivárgott dokumentumok elemzése nyomán arra a következtetésre jutottak, hogy az Egyesült Államok már a jövő digitális háborújára készül.

Távolból nyírják ki a winchestert

A Politerain nevű vállalatot az NSA-nek az a részlege működteti, amely kibertámadások végrehajtásáért felelős. Ehhez a vállalkozáshoz hackerek számára hirdettek meg gyakornoki állásokat, amelyeknél kifejezett elvárás volt a számítógépes betörések végrehajtásának ismerete. Bár a kiszivárgott hirdetés már nyolcéves, a Spiegel szerint jól mutatja az NSA stratégiáját, amely már nem védekezésre vagy megfigyelésre, hanem támadásra irányul.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Ole Spata

A lap birtokába jutott információk szerint a jelentkezőknek idegen számítógépeket, hálózati eszközök hardvereit kell tönkretenniük erre a feladatra alkalmas szoftverekkel. Egy Passionatepolka nevű alkalmazással például hálózati kártyákat lehet tönkretenni, míg egy Berserkr nevű program hátsó ajtót nyit a rendszereken. Egy Barnfire nevű programmal a régebbi számítógépek alapszintű vezérlését ellátó BIOS-lapkát lehet törölni bizonyos gyártmányú szervereken.

Már nem csak a harctéren lőnek

A jövő háborúit már nem csak a harctereken vívják majd, az internet vagy a számítógépes hálózatok elérhetetlenné tétele erőművek vagy más kritikus infrastruktúrák működését is akadályozhatja – írja a Spiegel.

A lap szerint a huszadik században elkészültek az atom-, a biológiai és a kémiai fegyverek, amelyeket a szakzsargonban közös néven ABC-fegyvereknek neveznek. A huszonegyedik században azonban eljött a D-fegyverek, a digitális fegyverek ideje. Nem véletlen, hogy az amerikai hadsereg szárazföldi erői mellett a légierő és a haditengerészet is rendelkeznek saját kiberháborús parancsnokságokkal. A negyvenezer munkatársat foglalkoztató Nemzetbiztonsági Ügynökség vezetője pedig egyben a hadsereg kiberparancsnokságának vezetője is.

A megfigyelés csak a nulladik fázis

A világ országai kommunikációjának tömeges megfigyelése (amelyre az utóbbi két évben derült fény) csupán az első, nulladiknak nevezett fázisa az Egyesült Államok kiberháborús stratégiájának – állapították meg a Spiegel újságírói a kiszivárgott dokumentumok alapján.

Az NSA marylandi központja mellett tizennyolcezer parkolóhely van a dolgozóknak Forrás: Wikimedia Commons


E tevékenység révén felderíthetők az ellenséges országok számítógépes hálózatainak és rendszereinek gyengeségei. Ezeken keresztül olyan kódokat juttathatnak be, amelyek később állandó távoli elérést biztosítanak az USA-nak. A hozzáférések segítségével kritikus helyzetben az amerikai hadsereg a távolból működésképtelenné tehet erőműveket, repülőtereket vagy kommunikációs rendszereket, vagyis akár egy teljes ország működését is megbéníthatja.

Az NSA kiszivárgott prezentációi szerint a következő nagy jelentőségű háborús konfliktus a kibertérben fog kitörni – nem véletlen, hogy az amerikai kormány is egyre nagyobb erőforrásokat fordít a hálózatok védelmére. Erre szükség is van, mert Kínából eredeztethető kibertámadások során fontos katonai technológiák leírásait lopták el az amerikai hadseregtől: többek közt rakétairányító rendszerek, atom-tengeralattjárók vezérlőrendszereinek leírását, illetve a hadsereg logisztikai rendszerét kiszolgáló szoftvert is.