Amerika távolból kinyírja a PC-inket

2015.01.18. 13:08

Az internetes kommunikáció tömeges megfigyelése csupán az első lépés volt, az Egyesült Államok a világhálón akarja támadni ellenségeit – derül ki a Der Spiegel német hetilap birtokába került új dokumentumokból.

A Spiegel újságírói az Edward Snowden által az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségtől (NSA) kiszivárgott dokumentumok elemzése nyomán arra a következtetésre jutottak, hogy az Egyesült Államok már a jövő digitális háborújára készül.

Távolból nyírják ki a winchestert

A Politerain nevű vállalatot az NSA-nek az a részlege működteti, amely kibertámadások végrehajtásáért felelős. Ehhez a vállalkozáshoz hackerek számára hirdettek meg gyakornoki állásokat, amelyeknél kifejezett elvárás volt a számítógépes betörések végrehajtásának ismerete. Bár a kiszivárgott hirdetés már nyolcéves, a Spiegel szerint jól mutatja az NSA stratégiáját, amely már nem védekezésre vagy megfigyelésre, hanem támadásra irányul.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Ole Spata

A lap birtokába jutott információk szerint a jelentkezőknek idegen számítógépeket, hálózati eszközök hardvereit kell tönkretenniük erre a feladatra alkalmas szoftverekkel. Egy Passionatepolka nevű alkalmazással például hálózati kártyákat lehet tönkretenni, míg egy Berserkr nevű program hátsó ajtót nyit a rendszereken. Egy Barnfire nevű programmal a régebbi számítógépek alapszintű vezérlését ellátó BIOS-lapkát lehet törölni bizonyos gyártmányú szervereken.

Már nem csak a harctéren lőnek

A jövő háborúit már nem csak a harctereken vívják majd, az internet vagy a számítógépes hálózatok elérhetetlenné tétele erőművek vagy más kritikus infrastruktúrák működését is akadályozhatja – írja a Spiegel.
 
A lap szerint  a huszadik században elkészültek az atom-, a biológiai és a kémiai fegyverek, amelyeket a szakzsargonban közös néven ABC-fegyvereknek neveznek. A huszonegyedik században azonban eljött a D-fegyverek, a digitális fegyverek ideje. Nem véletlen, hogy az amerikai hadsereg szárazföldi erői mellett a légierő és a haditengerészet is rendelkeznek saját kiberháborús parancsnokságokkal. A negyvenezer munkatársat foglalkoztató Nemzetbiztonsági Ügynökség vezetője pedig egyben a hadsereg kiberparancsnokságának vezetője is.

A megfigyelés csak a nulladik fázis

A világ országai kommunikációjának tömeges megfigyelése (amelyre az utóbbi két évben derült fény) csupán az első, nulladiknak nevezett fázisa az Egyesült Államok kiberháborús stratégiájának – állapították meg a Spiegel újságírói a kiszivárgott dokumentumok alapján.

Az NSA marylandi központja mellett tizennyolcezer parkolóhely van a dolgozóknakForrás: Wikimedia Commons


E tevékenység révén felderíthetők az ellenséges országok számítógépes hálózatainak és rendszereinek gyengeségei. Ezeken keresztül olyan kódokat juttathatnak be, amelyek később állandó távoli elérést biztosítanak az USA-nak. A hozzáférések segítségével kritikus helyzetben az amerikai hadsereg a távolból működésképtelenné tehet erőműveket, repülőtereket vagy kommunikációs rendszereket, vagyis akár egy teljes ország működését is megbéníthatja.

Az NSA kiszivárgott prezentációi szerint a következő nagy jelentőségű háborús konfliktus a kibertérben fog kitörni – nem véletlen, hogy az amerikai kormány is egyre nagyobb erőforrásokat fordít a hálózatok védelmére. Erre szükség is van, mert Kínából eredeztethető kibertámadások során fontos katonai technológiák leírásait lopták el az amerikai hadseregtől: többek közt rakétairányító rendszerek, atom-tengeralattjárók vezérlőrendszereinek leírását, illetve a hadsereg logisztikai rendszerét kiszolgáló szoftvert is.