Virtuális sisakkal vizsgálják, ki lenne jó katonának

2015.01.19. 12:23

Csúcstechnológia a toborzáson: a brit hadsereg az Oculus Rift-sisakkal teszteli a tartalékosnak jelentkező katonákat a toborzáson.

A brit hadsereg toborzással és kiképzéssel foglalkozó osztálya, a londoni székhelyű Visualise virtuális valóságra specializálódott céggel közösen rendhagyó besorozási módszerrel próbálja berkeibe csábítani a lehetséges jelentkezőket. A toborzáson egy, a Salisbury-síkságon elképzelt, virtuális hadszíntéren teszteli a tartalékos szolgálatra jelentkezőket - írja a Next Web.

A napokban a világon elsőként alkalmazott módszer színhelye a londoni Waterloo Station volt, ahol a jelentkezőket egy Range Rover terepjáróba ültették, majd a fejükre helyezték az Oculus Rift virtuális sisakor. A potenciális újoncok a szimuláció során egy közlegény szerepét veszik fel, akik egy ellenség által körbevett Challenger 2-es tankban teljesítenek szolgálatot. Feladataik közé tartozott a különböző harci formációk felvétele mellett a környező járművek legénységével való kommunikáció is.

Ezt látja az Oculus-sisakban a jelentkező, aki térben körbe is nézhet a hadgyakorlatonForrás: British Army

Csak idő kérdése volt, hogy a virtuális valóság adta lehetőségeket a hadászatban - így a besorozás során - is jobban kiaknázzák, ugyanis a felhasználási lehetőségeknek szinte csak a fantázia szabhat határt: nemrég óta mélytengeri expedícióra is indulhatnak a felhasználók az Oculus Rift segítségével, de akár reggeli tornájukat is lehetőségük van egzotikus környezetbe áthelyezni.