Drónnal csempészik a drogot a börtönökbe

drón quadrokopter
DJ1 Phantom Quadcopter Drone in flight - September 2014
Vágólapra másolva!
Új biztonsági kihívás elé állítja a hatóságokat a pilóta nélküli repülés. Az egyik németországi börtönbe drónnal kezdték csempészni a drogot, cigit és a mobilt. Egyelőre GPS-zavarókat szerelnek fel, de vajon ez a leghatékonyabb megoldás?
Vágólapra másolva!

Drónnal csempésznek be a raboknak mindenféle "hiánycikkeket": a német Oslebshauenben a legkeresettebb tárgyak a drogok, a cigaretta és a mobiltelefon. Mindez december 4-én derült ki, amikor az egyik pilóta nélküli repülőgép lezuhant a fiatalkorúak börtönének udvarára. Az éjjeli őrjárat során fedezték fel a roncsokat. A gép aljához egy kis labdacs volt erősítve, melyben 10 gramm marihuánát találtak.

Azt nem tudni, mikor kezdtek el kísérletezni azzal, hogy a fegyenceknek drónnal csempésszenek árut. Az eddigi tapasztalat alapján általában sikerrel járnak a segítők, korábban viszont nem próbálkoztak légi szállítással, a fal felett dobálták be a csomagokat.

Az oslebshaueni büntetés-végrehajtás azonnal értesítette a rendőrséget, amely azonosította a készüléket, egy DJI Phantom 1 kvadrokoptert, melyet általában GoPro-kamerával szerelnek fel légi felvételek készítésére. Az interneten körülbelül 480 dollárért, azaz 130 ezer forintért lehet megvárásolni.

A német Oslebshauseni Fiatalkorúak Börtöne Forrás: Xenonx3/Wikipedia

Az elkövetők vélhetően amatőrök voltak, és nekirepültek valaminek, vagy nem számoltak vele, hogy ez a drón mindössze 10-15 percet képes repülni töltés nélkül. A szerkezet a leírása szerint könnyen irányítható, ugyanakkor egy konkrét művelet végrehajtása előtt érdemes gyakorolni vele.

A német hatóságok a nyomozás érdekében nem hozták eddig nyilvánosságra a történteket. Viszont az elmúlt egy hónap során sem sikerült kideríteni, ki lehetett a pilóta, aki a drónt irányította.

GPS-zavarókat szereltek fel

A brémai ügyészség és a német igazságügyi minisztérium az új biztonsági kihívásra válaszul szigorúbban ellenőrzi a szabadban sétáló fegyenceket, ahogy a légteret is folyamatosan monitorozzák. Emelett pedig GPS-zavarókat szerelnek fel.

Ha nem távirányítóval vezéreljük a drónt, az egy előre beprogramozott útvonalon halad: például előremegy 50 méteres magasságon, leereszkedik, elengedi a csomagot, felemelkedik és visszatér a kiindulási pontra. Ha egy GPS-zavaró miatt nem kap jelet, folytatja az adott magasságon való repülést, és ha éppen nem repül neki semminek, akkor amint merülni kezd, magától leszáll.

GPS-zavaróval próbálják földre kényszeríteni a Phantomot Forrás: Picture-Alliance/AFP/Paul Mayall

"Viszont ezek a kütyük egy csomó más jelet is megzavarhatnak" - mondta Varga Tamás, drónos filmezéssel foglalkozó operatőr. Gondoljunk csak arra, hogy már a polgári repülés során is GPS-alapú irányítási rendszereket használnak.

Lézerfegyverrel ki lehet lőni a drónt

"Én a hatóságok helyében inkább lézerfegyverrel szedném le a drónokat”". Több haditechnikai cég, egyebek közt az amerikai Boeing, a Lockheed Martin, illetve a német Rheinmetall is sikeresen tesztelte a fejlesztés alatt álló lézerfegyvert.

A HEL MD (High Energy Laser Mobile Demonstrator) egyelőre egy tíz kilowattos lézert tartalmaz, ennek az ereje arra elég, hogy megzavarja egy drón működését és a földre kényszerítse. Az eredményes tesztek után a jövőben egy ötven, majd később egy száz kilowattos lézerrel szerelnék fel a rendszert, amellyel már lényegesen rövidebb ideig kellene a célponton tartani a sugarat egy sikeres találathoz.

FPV-repüléssel csempésznék inkább

"Amit én az elkövetők helyében használtam volna az az FPV, azaz First Person View repülés, melynek során rádiójel alapján, kamerával, a vizuális tájékozódási pontok szerint haladnak a drónnal. Elég a Google Térképen előre megnézni a környezetet, majd a tereptárgyak alapján tájékozódni. Így akár 8-10 kilométeres távolságot is meg lehet tenni, és egy kanapéról irányítani a kvadrokoptert."

Az FVP-repülést eddig elsősorban hobbi szinten használták: egy viszonylag nagy látószgű, könnyű kamerára, illetve egy rádió-adó- és vevőegységre van szükség, amely a videojelet továbbítja a pilótának a képernyőre. Nem csak rendezvények megörökítésére kiváló, de mentési munkálatoknál, katasztrófák esetén is rendkívül hasznos: így be lehet járni az életveszélyes területeket is.

Németország mellett korábban Írországban és az Egyesült Államokban történt hasonló eset, amikor drónnal csempésztek be, vagy próbáltak bejuttatni drogot, cigit, mobilt a börtönökbe.

Az OzoneNetwork TV Magyarországon elsőként készített négyszer 50 perces dokumentumfilmet drónokkal. A Magyarország madártávlatból című sorozat karácsonykor került képernyőre, a forgatás kulisszatitkait itt lehet megnézni.