Tíz perc alatt hetvenezer levelett lopott el a brit hírszerzés

kibertámadás
ILLUSTRATION - An illustration picture shows network cables hanging from a computer screen which shows rows of binary code in Cologne, Germany, 20 January 2014. The discussion about the spying by US intelligence service NSA has not quieted down after the speech by US President Obama. Photo: OLIVER BERG/dpa
Vágólapra másolva!
A BBC-től a Washington Postig minden vezető lap levelezését megcsapolta a GCHQ.
Vágólapra másolva!

A GCHQ, vagyis a Kormányzati Kommunikációs Központ végzi az Egyesült Királyságban a lehallgatások nagy részét. A Guardian című brit lap szerint a szervezet 2008 novemberében egy alig tíz percig tartó akció keretében mintegy hetvenezer darab levelet fogott el a világ vezető sajtóorgánumainak elektronikus levelezéséből.

Szinte mindenkit megcsapoltak

Az amerikai NBC, a The New York Times, a The Washington Post, a Reuters nemzetközi hírügynökség és a BBC brit közszolgálati média, valamint a The Sun című brit bulvárlap rendszerei is áldozatául estek a támadásnak, és a Guardiantől is szereztek leveleket a GCHQ munkatársai.

A lap erről Edward Snowdentől, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt munkatársa által kiszivárgott dokumentumokból szerzett tudomást. Az ellopott e-mailek között egyszerű sajtóközlemények, de a szerkesztők és az újságírók belső levelezése is megtalálható volt. Az üzeneteket állítólag közzétették a GCHQ belső hálózatán.

A lap egy birtokába került direktívát idézve arról is beszámolt, hogy a brit titkosszolgálatok a biztonságot fenyegető lehetséges veszélyforrásként tekintenek az újságírókra, különösen az oknyomozó újságírókra, akiket a terroristákhoz és a hackerekhez hasonlóan fenyegetésként tartanak számon.

Vannak még nyitott kérdések

A The Guardian leleplezése másfél hónappal az után jelent meg, hogy a titkosszolgálati műveletekkel kapcsolatos panaszok kivizsgálására szakosodott brit törvényszék (IPT) kimondta, hogy a GCHQ jelenleg az európai emberi jogi egyezmény normáinak megfelelően működik, korábbi tevékenységével kapcsolatban azonban vannak nyitott kérdések.

A lap információira reagálva a GCHQ csak annyit közölt, hogy nem kommentál a hírszerzéssel kapcsolatos ügyeket. Hangoztatta viszont, hogy szigorú jogi keretek között végzi a munkáját. A brit sajtó több mint száz vezető képviselője hétfőn, a cikk megjelenése napján nyílt levelet tett közzé, amelyben a titkosszolgálati megfigyeléssel szembeni fokozottabb védelmet követeltek.