Elindult a Megachat: Kim Dotcom lenyomja a Skype-ot?

kim dotcom kalózkirály fájlcsere
Videokonferenciát jelentette be, hogy tönkrement
Vágólapra másolva!
Elindult a Megachat, amellyel titkosított csatornán lehet video- és hanghívásokat bonyolítani, fájlokat megosztani. A kalózkirály így nyomná le a Skype-ot.
Vágólapra másolva!

Elindult a Megachat, egyelőre béta verzióban, csak böngészőn keresztül érhető el. Az alkalmazáson keresztül hang- és videohívásokat bonyolíthatunk, fájlokat küldhetünk és oszthatunk meg egy biztonságos csatornán keresztül.

A Skype-ot már lehallgatják

A rendszer egy felhasználó által kontrollált titkosítást (UCE) használ, melynek lényege, hogy a titkosításra szolgáló kulcsok a felhasználónál vannak, nem pedig a szolgáltatónál. A fájlok titkosítva vannak, az adatküldés titkosított, mindez pedig automalizáltan történik.

Kim Dotcom ezzel a biztonságos megoldással nyomná le a Microsoft által felvásárolt Skype-ot. Mint az Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentumokból kiderült, 2012 júliusa óta a Skype sem védett az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) megfigyelésével szemben. Kilenc hónappal azt követően, hogy a Microsoft felvásárolta a céget, kiskapu került a rendszerbe, amelyen át a video-, és hanghívások egyaránt lehallgathatóak.

Akadozik még, de jó lesz

Ugyan még kissé akadozik a rendszer, ha sikerül rá csatlakozni, a videohívás ugyanolyan jó minőségű, mint egy Skype-beszélgetés. A bejövő hívásokról viszont - hiába van beállítva - még nem érkezik külön ablakban felugró értesítés. A fájlmegosztás ugyanakkor remekül működik: beállíthatjuk, hogy a fotókat, videókat, dokumentumokat ki láthatja, kivel osztjuk meg.

Kim Dotcom decemberben jelentette be, hogy elindítja a Megachatet. A szolgáltatás fokozatosan, lépcsőről-lépcsőre válik elérhetővé. A videohívás mellett később üzeneteket is küldhetünk, sőt konferenciahívásra is lesz lehetőség a kollégákkal, barátokkal, rokonokkal.