Hétvége van és most is a mobilján lóg?

nyaralás detox digitális okostelefon vakáció
Hogy kevesebbet mobilozzunk
Vágólapra másolva!
Egyre népszerűbb világszerte a digitális detoxikálás, avagy az a típusú offline életmód, amikor az ember órákra, napokra, hetekre lekapcsolódik az internetről, nem használja elektronikus eszközeit. Ebben segít a legújabb app, a QualityTime is.
Vágólapra másolva!

A mobileszközök terjedésével egyszerűbbé vált a rokonokkal, barátokkal, kollégákkal való kapcsolatartás, de használtuk könnyen függőséget okozhat, és paradox módon éppen az emberi kapcsolatokra lehet káros hatással.

Egyre többen, egyre több időt töltenek az interneten: a SocialDaily statisztikái szerint csak Magyarországon mintegy négymillióan használják mobileszközről a Facebook alkalmazását.

Egészséges egyensúly

A QualityTime éppen az online és offline életmód közti egyensúly megtartásában kíván segíteni Az app nyomon követi, a különböző közösségi oldalakat, email alkalmazásokat milyen gyakran használjuk, és egy nap hányszor oldjuk fel a képernyőzárat. Az adatok kielemzésével aztán statisztikát készít: napi, heti, havi bontásban láthatjuk, mennyit lógunk a telefonon.

A különböző alkalmazásokhoz időkorlátot is beállíthatunk, ha túlléptük a napi limitet, azonnal figyelmeztet a QualityTime. Az eredményeket barátainkkal is megoszthatjuk, hadd lássák, mennyire tudtuk visszaszorítani az állandó mobilhasználatot.

Az ingyenes app egyelőre csak androidos készülékeken érhető el. Ha regisztrálunk, ingyenes felhőtárhelyet is kapunk, amelyen akár hat havi statisztikát is elmenthetünk - a telefonon mindössze két hetes analízist tárol.

Népszerű a digitális detox

Hasonló megoldást kínál a berlini fejlesztésű Offtime, amellyel akár blokkolni is lehet a hívásokat, üzeneteket, értesítéseket, így csak a számunkra fontos emberek tudnak megzavarni.

Hogy kevesebbet mobilozzunk Forrás: twitter.com/palmislandsvg

A digitális detoxikálásra népszerű táborokat is indítanak, hogy borsos áron, de segítsék ügyfeleik nyári kikapcsolódását. Jól mutatja, mennyire közkedvelt hobbi lett: egyre többen vezetnek naplót, vagy közlik élményeiket a közösségi oldalakon. A bejegyzéshullámot Paul Miller indította el még 2013 májusában, amikor egy évnyi offline időszak után a The Verge-nek írta meg élményeit, tapasztalait, következtetéseit.