Nyugdíjasok gyilkolásztak fényes nappal az utcán

gta V 5 videojáték nyugdíjas
Vágólapra másolva!
Mi történik, ha idős emberek kezébe kontrollert adunk, és elindítjuk nekik a gengszterszimulátort, azaz a GTA ötödik részét? Elszabadul a pokol.
Vágólapra másolva!

Újabb érdekes - és egyben tanulságos - kísérlettel rukkoltak elő a React nevű YouTube-csatorna készítői. Megnézték, mi történik, hogyha idős emberek fél órát játszanak egy olyan erőszakos játékkal, mint a Grand Theft Auto V. A kísérleti alanyok nem rendelkeztek semmiféle előzetes információval a videojátékról, csupán azt magyarázták el nekik, hogyan kell irányítani. A kezdeti óvatos ismerkedést követően azonban elszabadult a pokol.

A nyugdíjasok többsége a kezdetekben szkeptikus volt. "Tényleg az a játék célja, hogy sikeres bűnözőt neveljen a gyerekekből?" Egy nagymama aggodalmaskodva közölte, nem szeretné, ha az unokái látnák, mit csinál épp. Volt, aki nem értette, ha meghalt, miért játszhat ismét.

Az irányítás eleinte mindannyiuknak problémát okozott, sokszor hangosan drukkoltak a karakterüknek, hogy azt csinálja, amit szeretnének. Egy néni véletlenül maga alá dobott egy gránátot, egy laza vállvonással elintézte, majd egy másodperccel később meglepve tapasztalta, hogy a karakter lassítva felrobbant.

Egy bácsi, aki a lopott autóval többször falnak hajtott, így kiáltott fel: "Az ég szerelmére, be fogják vonni a biztosításomat!" Az egyik nagymama arra a kérdésre, miért állt meg a kereszteződésnél az autóval, megrökönyödve válaszolta, hogy fel volt festve a kötelező elsőbbségadást jelző Stop felirat az úttestre.

Megőrültek a nyugdíjasok

Amikor rájöttek, hogy bármi bűntényt elkövethetnek: autókat lophatnak, fegyvert használhatnak, elüthetik a járókelőket, a kezdeti szabálykövető magatartást az őrület váltotta fel. "Most, hogy van fegyverem, hol egy ember?"

Az egyik nagymama odáig merészkedett, hogy odalopakodott egy gyanútlan gyalogoshoz, és hátulról leütötte. Arra a kérdésre, miért is csinálta ezt, úgy felelt: “Nem tudom. Félrenyomtam. - majd kis hatásszünet után - Igazából lelőni akartam.”

Annyira beleélték magukat a szerepbe, hogy a rendőri sziréna hangja valós dacreakciót váltott ki egyesekből, és lövöldöztek tovább. "Kit érdekelnek a zsaruk?" A férfi arra a kérdésre, hogy a játék kipróbálása után meg tudna-e ölni valakit a valóságban is, azt mondta a riporternek: "Igen, és magával kezdeném."

Botrányos, de népszerű

A GTA V 2013-ban jelent meg Xbox 360 és Playstation 3 konzolokra, tavaly novemberben aztán a felturbózott grafikájú, Xbox One és Playstation 4 kiadása is megérkezett. A mintegy hatvanmilliárd forintos költséggel készült gengszterszimulátorból 2013-ban egy nap alatt minden korábbi videojátéknál többet adtak el, de még az Avatar című filmnél is nagyobb bevételeket termelt.

Bár a GTA különböző részei a világ legnépszerűbb játékai közé tartoznak, rengeteg kritika érte ezeket, és nem ritkák a botrányok sem.