Nem fájdalmas a Windows 10-re váltani

2015.01.26. 13:02

Jó hír, az új Windowst kevésbé sokkoló használni, mint az elődjét, viszont tableten egyelőre nem tűnik elég jónak. Kipróbáltuk az új tesztverziót.

Őszi megjelenése után ingyen lehet majd átállni Windows 10-re a Windows 7-et vagy újabb szoftvert használó gépekkel: joggal kíváncsi mindenki arra, mit tud majd az új rendszer. A Windows 10 újabb próbaverziója péntek éjjel jelent meg, egy táblagéppé hajtogatható Lenovo Yoga 3 Prón próbáltam ki. Ez egy négyszázezer forintos laptop a legújabb Core M processzorral, és majdnem ultra-HD felbontású képernyővel. Ez utóbbi most még hatalmas extrának számít, de két-három év múlva már nem lesz az.

Wow, semmit nem kell újratelepíteni!

A gép alapból Windows 8.1-gyel érkezett, két panaszom van rá: a jobb hátsó sarokban eléggé át tud forrósodni a processzor – pedig pont ez az a típus, ami akár ventilátor nélkül is használható lenne –, az üzemideje pedig csak 5-6 órányi. Vajon a Windows 10-zel sokkal jobb lesz használni?

A Lenovo Yoga 3 Próhoz hasonló univerzális gépek jönnek majd ki Windows 10-zelForrás: Lenovo

Meglepően könnyű telepíteni a Windows 10 tesztverzióját, semmit sem kell DVD-re vagy pendrive-ra írni, a telepítés a Windows Update-en keresztül történik, igaz, ehhez előbb a Microsoft oldaláról le kell tölteni egy néhány megabájtos fájlt. Futtatása után elindítja a frissítések keresését, ezek között megjelenik a Windows 10 tesztverziója is.

A néhány gigabájtos letöltéssel egy-két órát elszöszmötölt a laptop, de semmiféle beavatkozást nem igényelt, még a Windows 8-on használt szoftvereket sem kellett újratelepíteni. Más tesztelők visszajelzései szerint a Windows 7-ről való átállás is ugyanilyen egyszerű, egyedül a vistások nem járnak jól a Windows 10-zel, de aki még mindig azt a szoftvert használja, bizonyára hozzászokott ehhez. Az újraindítás után már a Windows 10 próbaverziója fogad, de a gép minden indításakor felkínálja a régi rendszerre való visszaállás lehetőségét is.

Újra itt a Start gomb

Megjelenése óta a Windows 8-at használom (bár erősen átalakítva), ezért reflexből próbálom előcsalogatni a képernyő jobb oldaláról a Start gombot. Persze az már rég nem ott van, helyét egy beállításokat és értesítéseket tartalmazó menü vette át.  Itt lehet kapcsolgatni a wifit, a képernyő elforgatását és hasonlókat. Nagyjából ugyanolyan, mint az Android vagy az iOS hasonló felülete.

A mobilplatformokhoz hasonlóan az új Windowsban is külön felületet kaptak az értesítések. Egyelőre csak a rendszerüzenetek érkeznek ide, később azonban akár a bejövő levelek, üzenetek is itt sorakoznak majd, ha a funkciót használni kezdik az appok és a programok.

Kis Start menü, nagy Start menü

A Start gomb visszakerült oda, ahol régen volt: a tálcára. Ez egy értelmes döntés, a Windows 8-at kipróbálók mindegyike ott kereste a gombot, teljesen értelmetlen volt megszüntetni. A Windows 10 újítása az, hogy tabletes és asztali módba lehet váltani a rendszert (a már említett új menüből). Mivel ez az egész nem túl hangzatos, a Microsoft marketingesei elnevezték Continuumnak.

Ilyen a Start menü, ha egeret, tapipadot és billentyűzetet használunkForrás: Origo


Ha asztali módban vagyunk, az egér vagy tapipad és a billentyűzet aktív, a megnyitott programok és appok is ablakokban futnak, bár manuálisan teljes képernyős nézetre is válthatók. Viszont ha a táblamód aktív, eltűnnek az ikonok az asztalról, minden program és app azonnal teljes képernyős módra vált, és ha szövegmezőre bökünk, felnyílik a virtuális billentyűzet.

Ez egyben azt is eredményezi, hogy a szoftverbe visszatérő Start menü is kétféle nézetben lehet. Asztali nézetben is ugyanolyan csempék vannak rajta, mint a Windows 8 nyitóképernyőjén, de nem tölti ki a teljes képernyőt, és hagyományos, szöveges ikonok is vannak benne, például a leggyakrabban használt mappákhoz.

Ilyen a Start menü táblagépes módbanForrás: Origo

Ha táblanézetben vagyunk, a Start menü kitölti a képernyőt, nagyjából mint a Windows 8 nyitóképernyője, de a gyakran használt mappák ezen is elérhetők. A levehető billentyűzetes gépek esetében a táblamód és az asztali mód automatikusan váltogatható lesz a billentyűk felhelyezésével és levételével.

Túl sok app van megnyitva?

A Windows 10 tesztverziója ugyan még közel sem végleges állapotú, de már a második napon sikerült elérnem a korlátait. Hiába fut egy méregdrága laptopon, elég néhány appot elindítani, hogy a rendszer a jobb alsó sarokban jelezze: nem hajlandó újabb alkalmazásokat futtatni, amíg néhány másikat be nem zárunk. Ugyanez a korlát már a Windows 8-ban is benne volt, és már akkor is érthetetlennek találtam: még egy negyvenezer forintos Android táblagép sem produkál ilyesmit, egy sokkal erősebb hardveren pedig teljesen elfogadhatatlan ez a korlát.

A jobb oldali menü az új, értesítéseket és beállításokat érhetünk el belőle – mint a mobilunkonForrás: Origo


Az új Windowszal együtt debütál majd a Microsoft új appboltja is, ez sokkal áttekinthetőbb a réginél, de egyelőre elég instabilan működik, sokszor nem akarta telepíteni az alkalmazásokat. Ezekből továbbra sem túl óriási a választék, elég sok fontos alkalmazás hiányzik a kínálatból, változásra csak a végleges verzió megjelenése után számíthatunk. A Windows 10-re készülő appok ugyanis automatikusan működni fognak windowsos mobilon és az Xbox One konzolon.

Mi még nem beszélhetünk a Windowszal

Régiónkból egyelőre nem lehet tesztelni a Windows 10 Cortana nevű digitális asszisztensét, ami leginkább az Apple Sirijére hasonlít. Nemcsak olyan utasításokat képes végrehajtani, hogy mondjuk indítsa el a zenelejátszást, de kérdésekre is tud válaszolni, például elmondja a friss sporteredményeket, vagy beírja a naptárba a fogorvosnál foglalt időpontot.

Az appok beállítási felületét másképp érhetjük el, mint eddig: a kijelző tetejéről kell lehúzni az ujjunkatForrás: Origo


A számítási felhőből érkező mesterséges intelligencia internetezés közben szöveges infókkal is segítene. Már ha működne, nélküle elég kiheréltnek tűnik a rendszer. A Microsoft azt ígéri, hogy fokozatosan, régiónként fogja aktiválni a Cortanát, de azt még nem tudni, hogy a digitális titkárnő ért-e majd magyarul.

Ez PC-n jobb, mint tableten

Legfrissebb tesztverziója alapján lehetetlen eldönteni, hogy a végleges Windows 10 jó lesz-e, vagy sem. A magyar felhasználók számára elérhető kiadás szerintem inkább az asztali PC-t vagy laptopot használók számára nyújt barátságosabb felületet, táblagépként használva a Lenovón a régi Windows 8-as felülettel jobban boldogultam, pedig azt kínszenvedés volt megszokni.

Így előzetesen úgy tűnik, hogy a Windows 10-re sokkal kevésbé lesz sokkoló átváltania a Windows 7-nél leragadt felhasználóknak, mint ha a radikálisan átszabott felületű Windows 8-cal próbálkoznának. Mivel az első évben a frissítés ingyenes lesz, és nem kell miatta újratelepíteni a számítógépet, valószínűleg megéri majd átállni az új Windowsra, mert sebességben a Windows 8 is jobb volt elődjénél, a hardverigénye pedig azóta sem változott.