A Microsoft szemüvegével a világűrt is felfedezhetjük

mars nasa microsoft hololens
Vágólapra másolva!
A NASA tudósai beköltöztek Redmondba, hogy a Microsoft csapatával közösen fejlesszék a HoloLens virtuális szemüveget és a hozzá tartozó szoftvert. Az együttműködés rendkívüli jelentőségű.
Vágólapra másolva!

A NASA egyre nagyobb sikerrel juttat ki a Földön kívülre különböző robotokat, majd teszi le őket például a Mars felszínén. Attól azonban nagyon messze vagyunk, hogy hús-vér űrhajósok lépjenek a vörös bolgyó felszínére.

A Mars felszínén sétálhatunk a HoloLens szemüvegével Forrás: NASA/JPL-Caltech

Ezen segít a NASA és a Microsoft együttműködése, amely még öt éve kezdődött. Az Ops Labs szakemberei fejlesztik a jobbnál jobb robotirányító rendszereket az űrhajózási hivatalnak. A programoknak köszönhetően az űrhajók és az olyan robotok, mint a Robonaut 2 vagy az Athlete, egy Oculus Rift virtuális sisakkal vagy a Kinect mozgásérzékelő szenzoraival vezérelhetőek.

Kivetíti a marsjárók felszínét

A Rifttel egy komoly probléma adódott, hogy kizárja a közvetlen környezetet: ezt a problémát a Microsoft HoloLens szemüvege megoldotta. Olyan mint az Oculus Rift sisak és a Google Glass szemüveg ötvözete. A képernyő áttetsző, így látszik benne a szoba, de viselője elé egy virtuális, háromdimenziós ábrát képes kirajlzolni.

Egyszerre látjuk a szobát és a virtuális tájat Forrás: --

A holografikus technológiát felhasználva a csapat létrehozta az OnSight szoftvert, amely a marsjárók által készített 3D-s felvételeket fűzi össze, majd a HoloLens szemüvegével vetíti ki azt a szemüveg használója köré a szobába.

Virtuális séta a Marson

Így a tudósok virtuális sétát tehetnek a Mars felszínén, megvizsgálhatják a talajt, könnyebben felmérhetik a tájat, a távolságot, majd alkotják meg azok alapján a bolygó térképét. A HoloLens érzékeli, hogy hol van a felhasználó számítógépe, kivágva azt a virtuális világból. Az egér pedig könnyedén navigál akár a monitoron, akár a virtuális térben.

Közösen is dolgozhatunk Forrás: NASA/JPL-Caltech

A NASA szakemberei akár közösen is dolgozhatnak egy adott terület feltérképezésén: a felhasználók különböző színű, holografikus sziluettként látszódnak a virtuális térben.

A testünk használjuk mértéknek

Ugyan korábban is volt lehetőségük, hogy a felvételek alapján figyeljék meg a képződéseket, mint egy kutatás kimutatta, ha képek alapján vagy holografikus ábra szerint ugyanazt a területet kell feltérképezni, teljesen eltérő eredményeket kapunk. A NASA 17 tudósa kétszer olyan jól meg tudta határozni a távolságot, és háromszor olyan jól megbecsülte a tárgyak irányát, ha a virtuális térben vizsglódtak.

Egyszerűbb a feltérképezés Forrás: NASA/JPL-Caltech

Az emberi érzékelés összetett: nem megszokott környezetben a saját test elhelyezkedését és arányait használjuk mértéknek, a távolság, vagy annak meghatározására, hol is vagyunk éppen. Az észlelt képet az agy feldolgozza, majd a tájról alkotott mentális képet elmenti.

A fejlesztés nem áll le

A tervek szerint az OnSight szoftverét már idén tesztelik folyamatban lévő műveleteknél: nem csak a Mars felszínének feltérképezése, de a Curiosity rover irányítása is könyedebbé válhat vele. A program fejlesztése viszont még nem ért véget, a későbbiekben más bolygók felfedezésénél is hasznosíthatnák tudását.