Kiszúrt a kalózokkal az appkészítő

A Today Calendar app
Vágólapra másolva!
Kamuesemények kerülnek a naptárjába annak, aki nem fizetett az alkalmazásért.
Vágólapra másolva!

Százból nyolcvanöten illegálisan töltik le és telepítik telefonjukra, tabletjükra a Today Calendar Pro nevű androidos naptárapplikációt, ezért fejlesztője úgy döntött, vicces módon okoz kényelmetlenséget a nem fizető felhasználók mindennapjaiban.

Jack Underwood a Reddit közösségét hívta segítségül, amikor szembesült azzal, hogy az általa várt ötven helyett a felhasználók nyolcvanöt százaléka használja az 1499 forintba kerülő appját illegális forrásból származó kópiában. Ez a Google Play statisztikái alapján közel háromszázezer kalózkodó felhasználót jelent. Androidra sokkal egyszerűbb nem hivatalos forrásból származó appokat telepíteni, mint az iOS-re, ezért sokkal többen élnek a lehetőséggel.

Pallóra állítja a tolvajokat

Megfogadva egy hozzászóló tanácsát, Underwood kreatív módon lépett fel a kalózok ellen: mivel meglátása szerint az illetéktelen használatot úgysem lehet visszaszorítani teljesen, így inkább úgy döntött, hogy idegesítő naptárértesítésekkel nehezíti meg az nem fizető felhasználók életét.

A Today Calendar app Forrás: Jack Underwood



Ha az alkalmazás észleli, hogy nem hivatalos forrásból telepítették, kalózos nyelvezetben írt, véletlenszerűen megjelenő értesítéseket jelenít meg véletlenül megválasztott időpontokban, például ilyet:“Ez a jussod a kalózkodásér’, ecsém”.

Nem mérges a kalózokra

A Torrentfreak kalózblognak Underwood kifejtette, hogy egyébként nem dühös az applikációját lekalózkodó felhasználókra. Azt, hogy a vicces üzeneteken túlmenően vegye fel a harcot az illegális telepítések ellen, feleslegesen időpocsékolásnak látja. A programozó szerint minden szoftver feltörhető, az idegeskedés helyett pedig inkább az applikáció fejlesztésére fordítja idejét. A naptárprogramból egyébként létezik ingyenes kiadás is, bár ebben reklámok jelennek meg.

Két évvel ezelőtt a Game Dev Tycoon című videojáték-fejlesztési szimulátor készítői is vicces módon bántak el a kalózokkal. Ha a program érzékelte, hogy nem legális forrásból származik, a játékbeli eladások is mindenképpen rosszul alakultak - vásárlás helyett mindenki illegálisan másolta le a játékos termékeit.

A Conditions nevű időjárás-előrejelző app pedig több száz Celsius fokos hőséget jósol azoknak, akik nem a legális kiadását használják - írja a Guardian.