Amit a tévéjének mond, az eljuthat a Samsunghoz is

Samsung okostévé
Vágólapra másolva!
A cég okostévéinek leghasznosabb funkciója, a beszédfelismerés működése avatkozhat be a magánszféránkba.
Vágólapra másolva!

A Samsung okostévéinek beszéddel való irányításáért felelős szoftver az interneten keresztül begyűjtheti a felhasználók hangos utasításait. Ennek során azonban privát beszélgetés során elhangzott információkat is begyűjthet, és egy harmadik félnek továbbíthat a rendszer - derül ki a dél-koreai gyártó interneten is elérhető adatvédelmi nyilatkozatából a TechCrunch híre szerint.

Megvalósult Orwell rémálma?

A Samsung hivatalos oldalán megtalálható, jogi nyelven fogalmazott szöveg részleteit a Reddit fórumán tette közzé egy felhasználó. Az abban olvasható utalások miatt az Electronic Frontier Foundation (EFF) jogvédő szervezet aktivistája a Twitteren már George Orwell 1984 című regényben szereplő, az emberek életét megfigyelő telekép berendezéshez hasonlítja a Samsung okostévéit.

A beszédfelismerésnek köszönhetően az okostévék távirányítójába elég bemondani egy keresőszót, a készülék azonnal rákeres arra például, szükségtelenné téve a normál méretű billentyűzet híján nehézkes gépelést.

A Samsung okostévé beszédfelismerő funkciója Forrás: Samsung



Ez az beszédhangokat gyűjtő funkció ugyan a tévé menüjében kikapcsolható, ám ilyen esetben az okostévé beszédfelismerő képességei néhány alapvető parancsra - például némítás, hangerőszabályzás - korlátoznak, a keresőszavak bediktálása is lehetetlenné válik.

Miket figyel még a tévé?

A Samsung tájékoztatóját feltételes módban fogalmazták meg, eszerint nem minden esetben jut el minden elhangzott beszéd a céghez, ez csupán bizonyos esetekben történik meg annak érdekében, hogy hatékonyabbá tegyék a rendszer működését.

A gyártó a TechCrunch cikkére reagáló nyilatkozatában azt állítja, hogy okostévéi nem rögzítik az otthon elhangzottakat, csupán arra az időre továbbítják a mikrofonnal rögzített beszédhangokat a funkciót kiszolgáló, meg nem nevezett társaságnak, ameddig a keresést végre nem hajtják, és a kívánt tartalom meg nem jelenik a tévé képernyőjén.



Ugyanakkor gyártó jogi tájékoztatója szerint az okostévé nem csak a beszédfelismerés során gyűjt adatokat, hanem a használati szokások alapján is ajánl tartalmakat tulajdonosának. Ehhez pedig figyeli, hogy a készüléken milyen applikációkat használnak, milyen tartalmakat lájkolnak, illetve milyen szavakra keresnek rá a menüben. Ezen kívül a lejátszott videók, választott csatornák listáját is begyűjtheti a Samsung.

Az LG tévéi is kémkedtek

2013 végén egy DoctorBeet becenevet használó blogger hívta fel a figyelmet arra, hogy az LG egyes okostévéinek személyre szabott reklámokat megjelenítő applikációja, a SmartAd, kikapcsolása után is továbbítja a gyártónak a kiválasztott csatornák, lejátszott internetes tartalmak neveit.

Az LG esetében az is problémás volt, hogy ezt a készülék titkosítás nélkül végezte, míg a Samsung kiemelte, hogy az adatkommunikáció titkosítva folyik a tévékészülékek és a felhőalapú szolgáltatások működtetéséhez használt szerverek között.