Nézze meg, hol fotóznak a turisták, és hol a helyiek!

Locals and Tourists Budapest
Vágólapra másolva!
Különleges térképeken nézhetjük meg, hogy a világ nagyvárosaiban hol szeretnek fotózkodni a turisták és a helybeliek. Budapesten úgy tűnik, hogy a Hősök tere és a Városliget a legnépszerűbb célpont.
Vágólapra másolva!

Egy speciális világatlaszt készített a nagyvárosokról Eric Fischer, a Mapbox fejlesztője, aki a Twitter indulása óta megosztott összes geotaggel, vagyis földrajzi koordinátákkal ellátott több mint 6 milliárd bejegyzést használta fel hozzá. Első körben azt vizsgálta, hogy melyek azon régiók, kerületek, ahol a legsűrűbben fotóznak. A mostani Locals and Tourists című projekt keretében pedig már azt is elkülönítette, hogy a képeket helybeliek vagy turisták készíthették.

Főleg a belvárost lepik el a turisták Bécsben Forrás: Flickr/Eric Fischer

Kék a helyi lakos, piros a turista

Fischer azokat a személyeket számolta helyi lakosnak, aki egy hónapnál hosszabb ideje készít földrajzi címkékkel rendelkező fotókat egy adott térségben: őket jelölte kék színnel. A pirossal kiemelt turista kategóriába azok tartoznak, akik egy hónapnál kevesebb ideig készítettek és osztottak meg egy helyszínről képeket. A sárga pontok alatt azokat kell érteni, akiknél mindez nem volt egyértelműen meghatározható.

Budapest térképén is jól látszódnak a kedvelt turista célpontok Forrás: Locals and Tourists

Budapest sem maradt ki

Az elkészült fotók száma alapján a lista 39. helyére került Budapest, ahol a legnépszerűbb turistacélpontok között a Hősök tere, a Városliget, a Lánchíd, és a Gellért-hegy is megtalálható, de az idelátogatók a Dunán hajókázva is rengeteg képet készítettek. A magyar főváros térképén jól látható, hogy a külföldiek imádnak a hidakról fotózni, rengetegen keresik fel a várat, szinte ellepik az Andrássy utat, és valamiért a Keleti pályaudvar környékén is sokat fotóznak.

Berlinben inkább a külvárosban fotóznak a helyiek Forrás: Flickr/Eric Fischer

Számos település esetében az figyelhető meg, hogy a helybeli lakosok és a turisták szinte egyenlő arányban készítettek képeket bizonyos helyeken, de akad olyan város is, ahol a turisták az aktívabbak. Ilyen például Róma, ahol a helyiek vagy nem fotóznak túl sokat, vagy kikapcsolják a földrajzi hely megosztását.

Imádják New Yorkban a Central Parkot Forrás: Flickr/Eric Fischer

A nagyvárosok képein sokszor azonnal látható, hogy mely helyekre járnak szívesen a turisták: New York térképén például hatalmas piros téglalap jelöli a Central Parkot. A 136 különleges térképen fenn van San Francisco, Bécs, Berlin és London is.

San Franciscóban jól elkülönülnek a turistalátványosságok és a helyiek kedvenc célpontjai Forrás: Flickr/Eric Fischer

A várostérképeket a flickr képmegosztón böngészhetjük végig, de a Mapbox oldalán az egész, kinagyítható világtérkép is megtekinthető.