Egyre több egyetemen és főiskolán tiltják ki a vizsgákról a mobilok után az okosórákat és okoskarkötőket is, mivel ezekkel az apró számítógépekkel is lehet puskázni.

A tavasszal végre boltokba kerülő Apple Watch okosóra is közrejátszott abban, hogy számos egyetem és főiskola vezetése úgy döntött, a mobiltelefonok után az okosórákat sem tűrik meg a vizsgatermekben. Az ok érthető: könnyű velük puskázni, hiszen a hallgatóknak elég úgy tenni, mintha az időt ellenőriznék, miközben az apró számítógépre letöltött jegyzetet olvassák.

Mivel az Apple termékei rendkívül népszerűek a fiatalok körében, így próbálják elejét venni a csalás elterjedésének a nyári vizsgaidőszakban.

A karórák is feketelistára kerültek

Nem csak az okostelefonok, az okosórák és okoskarkötők kerültek feketelistára, de a hagyományos karórák is: egy nagy létszámú vizsgán ugyanis időigényes lenne egyenként ellenőrizni minden diák óráját. Főleg úgy, hogy első ránézésre némely kerek kijelzős okosóra, mint például az LG G Watch R, a Moto 360, és a Withings Acticité, alig különböztethető meg egy sima analóg karórától.

Nem lehet megkülönböztetni egy hagyományos órátólForrás: Origo

A legtöbb okosóra képes az internetre csatlakozni, és össze van kötve a felhasználó mobiljával is: így lehetséges például jegyzeteket feltölteni rá, vagy a mobilra küldött üzeneteket az óra kijelzőjén elolvasni, melyek akár a vizsgakérdésekre adott válaszok is lehetnek.

Több faliórát szerelnek fel

Főleg brit és amerikai felsőoktatási intézmények tiltották be első körben az okosórákat. Hogy a diákok tudják ellenőrizni, mennyi a vizsga végéig hátralévő idő, az egyetemek megnövelték a tantermekben kirakott faliórák számát, illetve külön kérésre asztali órákat is rendelkezésre bocsátanak.