Két gigabájt plusztárhelyet ír jóvá a cég a védelmi szolgáltatások bekapcsolásáért.

A keresőcég február 10-én, a Biztonságos Internet Világnapján jelentette be, hogy minden olyan felhasználójának 2 gigabájt tárhelyet ad ingyenesen, aki február 17-éig elvégzi Google-fiókjának biztonsági felülvizsgálatát.

A biztonsági felülvizsgálatot mindenki a myaccount.google.com oldalon saját felhasználói nevével és jelszavával tudja kezdeményezni. Egyebek mellett egy mobiltelefonos elérhetőséggel, másodlagos e-mail cím és biztonsági kérdés megadásával lehet növelni a fiók biztonságát.

Itt lehet a Google-nál elvégezni a biztonsági ellenőrzéstForrás: Origo

Egy másik felületen az utolsó belépések helyszínét (város és IP-cím), illetve ezek idejét és a használt eszköz típusát lehet áttekinteni. Egy következő lépésben letiltható, hogy a fiókadatokat olyan szoftverek is lekérjék, amelyek nem támogatják a legmodernebb biztonsági megoldásokat - bár a tiltás nyomán előfordulhat, hogy régebbi levelezőprogram nem tölti le a leveleket a Gmailről.

A legutolsó lépésben egyes alkalmazásoknak lehet megtiltani, hogy a Google-fiók adatait elérjék. Ez azonban azzal is járhat, hogy újra kell regisztrálnunk a szolgáltatásokra. A két gigabájt plusztárhelyet a Google rendszere némi átfutással, nem feltétlenül azonnal az ellenőrzés végrehajtása nyomán aktiválja.

Hasonló ellenőrzésre a Facebookon is lehetőség van, a jobb felső sarokban lévő lakatra kell kattintani, mire megjelenik egy kedves, kék dinoszaurusz, aki segít elvégezni a beállításokat egy viszonylag közérthető felületen keresztül.

A Facebook adatvédelmi dinójaForrás: Origo