A Boston Dynamics bemutatta legújabb robotját, Spotot. Bármilyen talajon, lépcsőn megállja a helyét, futni is tud, és felrúgni sem igazán lehet. Igazi harci eb.

Spot egy négylábú robotkutya, amelyet és bel- és kültéri műveletek végrehajtására fejlesztett a Boston Dynamics. A robot elképesztő fejlettségét mutatja, hogy bármilyen terepen: kavicsok közt, emelkedőn, sáros, instabil felületen is megállja helyét, minden további nélkül biztonságosan halad.

Hiába rúgtak bele, a robot kutya nem billent fel, dőlt elForrás: Boston Dynamics

Nem könnyű fellökni sem: a cég munkatársai lábbal többször is megrúgják oldalról, de Spot nem esik el, kicsit kibillen majd visszanyeri egyensúlyát, mint egy igazi kutya. A robot már lépcsőt is mászik és futni is tud, a videón a Boston Dynamics egyik munkatársával együtt kocog.

Úgy halad, mint a Google-autók

Elődeihez képest már nem üzemanyaggal működik, hanem elektromos meghajtású: ez teszi lehetővé, hogy épületen belül, irodában, lakásban is közlekedhessen. A robot méretét is sikerült csökkenteni, mindössze 72,5 kilogrammot nyom, összehasonlításképp elődje BigDog súlya még majdnem 110 kilogramm volt.

Navigáláshoz a Google-autókból ismert technológiát használja: így észleli a közvetlen környezetét, a távolságot. A szenzorok által felmért területről aztán virtuális térképet készít, ez alapján pedig legközelebb könyebben határozza meg például, hogy melyik a legjobb útvonal.

Egy robot sem sérült meg a forgatáson

Spot szinte már teljesen úgy viselkedik, mint a valódi kutya, amely egy ló járását kölcsönözte. A video végén viccesen meg is jegyzik: a felvétel készítése közben egyetlen robot sem sérült meg.

A robotokat fejlesztő Boston Dynamicsot két éve vásárolta fel a Google.