Új központot hoz létre Barack Obama amerikai elnök a kibertámadások megakadályozására: tavaly a hackerek már az óriáscégeket is levadászták.

A tavalyi nagy hackertámadások után, mint a Sony Pictures levadászása, új kormányügynökséget állít fel az Obama-kormány a digitális terrorizmus leküzdésére. A Washington Post értesülése szerint az Egységes Kiberfenyegetés elleni Hírszerző Központ (CTIIC) hasonló lesz mint 2001. szeptember 11-i terrortámadások után létrehozott terrorizmus-ellenes központ (NCC), amelyet rengeteg bírálat ért az utóbbi időben.

Új kiberközpontot állít fel ObamaForrás: USAF/Krystal Ardrey

Mint kiderült, a különböző titkosszogálatok és hivatalok nem tudták hatékonyan megosztani a begyűjtött adatokat, és az információk birtokában tevékenységüket összehangolni egy esetleges támadás megakadályozása érdekében. Az új hivatal elsődleges feladat lenne, hogy egyebek közt a CIA, az FBI és az NSA közti kommunikációt koordinálja.

Kémkedni nem fognak

Az új központ ötven fővel indul el, fenntartására évi 35 millió dollárt, azaz 9,5 milliárd forintot különítettek el a központi költségvetésben. A lap úgy tudja, a CTIIC munkatársai maguk nem fognak hírszerző tevékenységet folytatni, csak az állami és magáncégekkel próbálják felderíteni a lehetséges fenyegetéseket.

"Nincs szükségünk még több szervezetre és nagyobb bürokráciára, a meglévő hivatalok munkáját kell hatékonyabbá és átláthatóbbá tenni" - mondta Melissa Hathaway, a washingtoni Fehér Ház egykori kibervédelmi koordinátora.

Kiberkatonákkal szerelkeznek fel

Kérdéses, vajon az új hivatal maga mennyire lesz hatékony, az azonban jól látszik, az Egyesült Államok igen komolyan veszi a kiberhadviselést.