Bezár a Rapidshare fájlmegosztó

Bittorrent
Vágólapra másolva!
Március végéig még letölthetők róla a tartalmak, utána mindent törölnek a szerverekről.
Vágólapra másolva!

Kim Dotcom már bezárt MegaUploadja mellett a svájci RapidShare volt a világ egyik legismertebb fájlmegosztó szolgáltatása. Miután a szájtra nagy méretű fájlokat tudtak feltölteni, és másokkal megosztani, hamar az online kalózok kedvencévé vált: filmeket, szoftvereket és zenéket is előszeretettel terjesztettek a RapidShare-en.

Március végén mindent törölnek

Kedd este a RapidShare nyitólapján üzenetet helyeztek el az oldal működtetői, amelyben jelzik, hogy a szolgáltatás 2015 március 31-én bezár. Ezt követően mindegyik felhasználói fiók megszűnik, a tárhelyekre feltöltött fájlokat pedig automatikusan törölni fogják.

A bezárás okát a RapidShare nem közölte, a TorrentFreak kalózblog azonban azt valószínűsíti, hogy mostanra már túlságosan kevesen használhatták a szolgáltatást, ezért nem tudott elég bevételt termelni. Öt évvel ezelőtt még más volt a helyzet, akkor még az internet ötven legnagyobb látogatottságú oldalai közé tartozott a RapidShare, havonta több százmillió kattintást termelt. Az Ars Technica szerint 2008-ban a világ egyes régióban ez a szájt generálta a teljes netforgalom 5 százalékát.

Ez az üzenet fogadja a RapidShare látogatóit Forrás: Origo

Bár Kim Dotcom hasonló szolgáltatását a rajta zajlo szerzőijog-sértések miatt néhány éve bezárták, az internetmilliomos azóta Mega néven újraindított egy hasonló fájlmegosztó oldalt. Dotcom szolgáltatása ráadásul fejlődik is, legutóbb titkosított chatszolgáltatást indított el rajta.