Örököst jelölhetünk ki a Facebookon

Vágólapra másolva!
A megadott ismerős veszi át a profil irányítását halálunk után. A közösségi oldal a végakaratot is elfogadja, és teljesíti az abban foglaltakat.
Vágólapra másolva!

A Facebookon mától örököst jelölhetünk ki, aki halálunk után átveszi fiókunk irányítását a közösségi oldalon. A megbízott ismerős rálát majd a fotókra és a korábbi nyilvános bejegyzéseinkre is, de a privát üzenetekhez már nem fér hozzá.

A digitális örökös hozzáférést kap a profilhoz, emlékhelyként használhatja, vagy ha úgy rendelkeztünk, a Facebook törli a fiókot, ha bizonyított, hogy tulajdonosa elhunyt. Ha nem jelölünk ki a közösségi oldalon egy ismerőst, de a végakaratban megbízunk egy személyt, azt is elfogadja a Facebook és tiszteletben tartja az elhunyt utolsó kívánságát.

Ma jelenik meg az új funkció

Az új funkció mától jelenik meg az Egyesült Államokban, majd fokozatosan vezetik azt be a világ más országaiban is. Jelenleg ha egy oldal tulajdonosa meghal, a profilt hibernálják, reklámok sem láthatóak rajta, mégis vezethet kínos helyzethez, hogy még létezik. Sok rokon és barát háborodott már fel azon, hogy nem tud hozzáférni és véglegesen törölni azt.

A Google volt az első, amely 2013-ban bevezette a digitális örökös kijelölésének lehetőségét a Gmail, a felhőtár és más szolgáltatásainak kezelésére. Választhatunk, hogy 3, 6, 9 vagy 12 hónapnyi inaktivitás után törlödjön a fiók, vagy a belépési adatok továbbítva legyenek egy vagy több kijelölt személynek.