A cég sorra dobja ki a tervezett szenzorokat, mert nem felelnek meg az elvárásainak. Ennek ellenére több milliós eladásra számítanak.

A fejlesztés közben derülnek ki sorra a hibák, ezért az Apple kénytelen számos funkciót kidobni áprilisban boltokba kerülő okosórájából, amik még az első prototípusban benne voltak, írta a Wall Street Journal.

Így például a vérnyomás- és a stresszmérő szenzorok sem kerülnek bele a végleges modellbe, mivel túl bonyolult lenne belepasszírozni azokat az apró kütyübe, vagy nem felelt meg az érzékelő az Apple elvárásainak. A cég bizonyos esetekben attól is tartott, jogszabályba ütközne használatuk, ezért el akarták kerülni a bonyodalmat.

Megbízhatatlan szenzorok

A szenzorok ráadásul nagyon megbízhatatlanok voltak: a túl száraz bőr, és a szőrös kar is megzavarta őket. Sokszor az is befolyásolta a mérési eredményt, hogy mennyire szorosan tették fel a csuklóra.

A lap úgy tudja, az Apple Watch fejlesztésén dolgozó csapat iránymutatás nélkül maradt, abban sem biztosak, hogy a beharangozott funkciók nélkül miért venné meg bárki az okosórát. Ugyanakkor a cupertinói cég nem vetette el teljesen a most kihagyott szenzorok ötletét, a jövőben még visszakerülhetnek az órába, ha megfelelően kidolgozták működésüket.

Mégis eladnak több milliót?

A halogatás és elavulás kérdése, a malőrök és az üzemidő körüli találgatások ellenére több milliós eladásokra számít az Apple. Mintegy 5-6 millió vázat rendeltek be az első negyedévre az ázsiai beszállítótól: az okosórák felét a sportos kivitel, harmadát a sima hétköznapi használatra szánt modell tenné ki, a maradék pedig a legdrágább luxusóra lenne.

A Wall Street Journal szerint ha valóban 4 ezer dollár, azaz több mint egymillió forint lesz a 18 karátos tömör arany változat ára (vagy még annál is több), nem valószínű, hogy el tudnak adni belőle 850 ezer és 1 millió közti példányt. Márpedig a legolcsóbb Apple Watch is 350 dollár, azaz 95 ezer forint lesz - ez Magyarországon 120-130 ezer forintos árat vetít előre.