Szuperszámítógéppel játszhat a gyerek

cognitoys játék dinoszaurusz ibm watson
Vágólapra másolva!
Watson vetélkedőt nyert meg, diagnózist állított fel, recepteket alkot, most pedig kölcsönadta az "agyát" egy dinoszaurusznak.
Vágólapra másolva!

Nem akármilyen játékot hozott létre az Elemental Path, a 3D-nyomtatott dinoszaurusz ugyanis az első kognitív játék, amely az interneten keresztül az IBM szuperszámítógépéhez, Watson "agyához" csatlakozik.

Játszva tanul a gyerek Forrás: Elemental Path

A mesterséges intelligencia segítségével felismeri és megérti az emberi beszédet, és képes válaszolni is. A Friendgine beszéldfelismerő szoftverével látták el, hangja olyan, mintha Szabó Gyula mesemondó és a Star Wars-karakter Yoda hangját ötvözték volna.

Együtt fejlődik a gyerekkel

Nincs másra szükség, meg kell nyomni a dinó hasát és már lehet is beszélni hozzá. A játék az interneten keresztül Watson felhő alapú kognitív rendszeréhez csatlakozik, így azonnal kibányássza onnan a választ és kimondja. Sőt alkalmazkodik a gyerek egyéniségéhez, idővel megismeri és megjegyzi ízlését, érdeklődési köreit, például hogy mi a kedvenc színe, milyen ételeket szeret, miben jó.

Vicceket is tud mondani, visszakérdez, rejtvényekkel és tematikus kérdésekkel tanítja számolni, betűzni a tulajdonosát, fejleszti a szókincsét. Gyakorlatilag együtt nő fel a gyerekkel, mindig korának megfelelő nyelvezetet használ és olyan beszélgetéseket kezdeményez, közben pedig egyre jobban megismeri.

Annyiba kerül, mint egy tablet

A szülők mobileszközeiken követhetik végig a gyerek fejlődését, teljesítményét, sőt azt is láthatják, hogy milyen kérdéseket tett fel a dinoszaurusznak. A CogniToys alapötlete, hogy a gyerekekkel való beszélgetés során tanultakat mind rögzíti a rendszer, az adatokat pedig kielemzik - persze csak a szülők engedélyével és anoním módon.

Még csak zöld színben kapható Forrás: Elemental Path

Az első CogniToy játékot most száz dollárért, azaz 27 ezer forintért vásárolhatjuk meg a cég Kickstarter-kampánya keretében - egyelőre csak zöld színben. Az igényelt 50 ezer dollárt kevesebb mint egy nap alatt elérték, ha sikerül 100 ezer dollárt gyűjteni, újabb két színből is választhatnak az érdeklődők. A pénzt a játék továbbfejlesztésére és a sorozatgyártásra költik. Az első darabokat novemberben szállítják.

Watson nem először játszik

Az IBM tavaly év elején alapította meg a Watson Groupot, az új üzleti csoport célja, hogy felhő alapú kognitív számítási technológiákra építő alkalmazásokat és szolgáltatásokat fejlesszenek és dobjanak piacra. A mobilapp fejlesztők versenyén több száz jelentkező közül választották ki az Elemental Path-t, amely így hozzáférést kapott Watson "agyához".

Az IBM 2011-ben mutatta be először szuperszámítógépét, akkor a Jeopardy amerikai vetélkedőn az addigi két legjobb játékossal mérte össze tudását és győzött. Egy évvel később egy New York-i kórházban segített az orvosoknak felállítani a diagnózist - a legjobb eredményeket az onkológiai osztályon, a rákos betegek kezelésénél mutatta. Idén pedig egyre több alkalmazással és programmal kötik össze, a ChefWatson app egy receptkereső app.