A legnagyobb SIM-kártya gyártó vállalatot vadászták le, és lopták el a titkosítási kulcsokat.

Az amerikai és brit titkosszolgálat az egyik legnagyobb SIM-kártya gyártó vállalat belső hálozatát is feltörte, onnan ellopta a titkosításért felelős kulcsokat, így gyakorlatilag a teljes mobilkommunikációhoz hozzáfértek világszerte - közölte a The Intercept egy Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentumra hivatkozva.

A SIM-kártyákon keresztül fértek hozzá a mobilkommunikációhozForrás: AFP/Toshifumi Kitamura

Mind a telefonos beszélgetéseket, mind a mobiladatforgalmat könnyedén megfigyelhették a kódok által, persze bírói felhatalmazás, a külföldi kormányok és a telekommunikációs cégek engedélye nélkül - sőt a lehallgatás még nyomot sem hagyott így.

Amerikai-brit közös akció volt

A 2010-es keltezésű, bizalmas dokumentum szerint az NSA és a GHCQ egy közös művelet során vadászta le a Gemalto rendszerét. A holland cég évente több mint 2 milliárd SIM-kártyát állít elő, emelett pedig a bankkártyákon használt, biztonságos fizetéshez szükséges chipeket, illetve VPN-tokeneket is gyártanak. Utóbbi titkosított kommunikációt tesz lehetővé a cégek számára.

VPN-tokeneket is gyárt a cégForrás: Origo

A Gemalto több mint 85 országban van jelen, partnereik olyan nagyvállalatok, mint a T-Mobile, a Verizon, az AT&T és a Sprint. A cég mottója: "Security to be free".

A károkat méri fel a cég

A Gemalto nem tudott róla, hogy belső hálózatot feltörték, és kémkednek alkalmazottaik után. "Fel vagyok dúlva" - mondta Paul Beverly a cég alelnöke. Hozzátette: most a legfontosabb, hogy felmérjék a kár mértékét, megtudják, hogyan jutottak hozzá a kulcsokhoz, s ennek fényében lépéseket tudjanak tenni, hogy ez ne történjen meg újra. "Biztosítanunk kell, hogy a történtek ne legyenek hatással a mobilszolgáltatókra, akik évek óta jó viszonyt ápolunk."