Egy répa vagy egy vízforraló lesz az év dizájnja?

Az év dizájnja répa
Vágólapra másolva!
A londoni Design Museum hetvenhat jelöltje között futurisztikus toronyház, bicklilámpa, de robotautó is van.
Vágólapra másolva!

A londoni Design Museum közzétette Designs of the Year, vagyis az év legjobb dizájnai díj idei jelöltjeit. A 76 kiválasztott összesen hat kategóriában versenyez: építészet, digitális, divat, termék, grafika és közlekedés. Többségük kiemelt hangsúlyt fektetett a fenntarthatóságra és a környezetbarát megvalósításra vagy felhasználásra.

Erdő a ház tetején

A vietnami Vo Trong Nghia építészeri stúdió egyedi megközelítést alkalmazott, hogy a Saigon-folyó partján fekvő Ho Si Minh-városba visszacsempéssze a természetet és a tiszta levegőt: a House for Trees öt, túlméretezett kaspókra emlékeztető lakóházból áll, melyek tetején fák nőnek.

House for Trees Forrás: Votrongnghia.com

Az építészek úgy vélik, hogy az ilyen házak elterjedésével két legyet ütnének egy csapásra: a tisztább levegő élhetőbb környezetet eredményezne, emellett a tetőn található talaj magába szívná a lehulló csapadékot, amivel mérsékelhetők lennének az áradások is. Mivel az épületeknek el kell bírniuk a fejlődő növényzet és a víz súlyát is, a falak jóval vastagabbak a Vietnamban szokásosnál, a tetőkön lévő földréteg is csupán másfél méteres. Ez a talajmélység a legtöbb fának nem lenne elegedő, ezért a tervezők a léggyökerekkel rendelkező banyánfák mellett döntöttek.

Kert a ház oldalán

Az Ateliers Jean Nouvel stúdió más megközelítést alkalmazott, amikor a sydney-i One Central Park központi épületét tervezte: ha a talajon nincs hely kertet telepíteni, akkor jobb híján a falon kell elültetni a növényzetet. Az eredmény szemet gyönyörködtető: az ötszintes bevásárlóközpontra épített, két lakótoronyból álló komplexum homlokzatait függőleges kertek borítják.

One Central Park Forrás: Jean Novel

A keleti szárnyhoz toldott hatalmas, 42 méterre kiálló konzol aljára 320 darab tükröt szereltek fel, amelyek nappal visszaverik a fényt, hogy energiával lássák el a több mint ezer négyzetméteren felhúzott, 35 különböző fajtából álló növénytakarót. Éjszaka a beépített ledes világítás futurisztikus megjelenést kölcsönöz az épületnek. Az eredmény: a zöld takaró magába szívja a szén-dioxidot, oxigént termel és természetes, kellemes hűvös klímát biztosít.

A légtisztító reklámtábla

A légszennyezés okozta egészségügyi kockázatokat hivatott mérsékelni az a Limában felhúzott légtisztító reklámtábla, ami magába szívja a szálló port, az apró kő- és fémszemcséket, az allergéneket és a baktériumokat is.

Légtisztító hirdetőtábla Forrás: UTEC

Ezeket 99 százalékban kiszűri és feloldja egy termodinamikai elvek alapján működő víztartályban, a folyamat végén pedig megtisztított levegőt bocsát ki: naponta százezer köbméternyit, ami 1200 felnőtt fa teljesítményének felel meg, öt háztömb kiterjedésű területen. A perui University of Engineering and Technology (UTEC) találmányának képességeit főként építési területeken és azok közelében kamatoztatnák.

Egy különleges videojáték

A digitális kategóriában versenyző Monument Valley egy egyszerűségében is rendkívül szép, szürreális logikai játék, ami különleges geometriai formákkal és lehetetlen építészeti megoldásokkal operál. A grafika ötvözi a japán fafestés és szobrászat jegyeit a minimalista háromdimenziós megvalósítással.

Monumant Valley Forrás: Google Play

A játékban egy Ida nevű hercegnőt kell végigvezetni az optikai csalódásokkal és rejtett útvonalakkal tarkított pályákon, elkerülve a rejtélyes Varjúnépséget. Az alkotás elnyerte a tavalyi év Apple Design díját, és a legjobb iPades játéknak választották. November óta androidos készülékekre is letölthető.

Szemkímélő biciklilámpa

A Double O karika alakú biciklilámpában távolabb helyezkednek el egymástól a ledek, mint a hagyományos megoldásokban, de kisebb fényerejük miatt több van belőlük: így ugyanolyan erősségű fényt szolgáltatnak, de eközben nem vakítják el a szembe jövőket.

Double O Forrás: Kickstarter

A 45 grammos, vízálló mágneses karika bárhol elhelyezhető a kerékpáron egy tartókonzollal, és folyamatos, villódzó vagy energiatakarékos üzemmódokban működik. Töltése micro-USB kábellel oldható meg. A közepén lévő lyukba D-lakatot akasztva csökkenthető a kockázat, hogy az egyedi fényforrást ellopják. Paul Cocksedge ötletének Kickstarter kampánya tavaly áprilisban zárult le, a kitűzött 75 ezer fontot, azaz 31 millió forintot épphogy elérte a támogatások összege.

Elektromosság helyett fotoszintézis

Egyszerre energiatakarékos, tetszetős és praktikus megoldás a Current Table. Az asztallap gyakorlatilag USB bemenetekkel ellátott napelem, melynek eltárolt energiáját mobilok és tabletek töltésére lehet használni. Marjan van Aubel tervező a napelem előállítása során átlátszó üvegtáblára felvitt titán-dioxidot használt, majd az egészet narancssárgára festette. Az üvegre felvitt kristály részecskék a festés hatására úgy viselkednek, mint a fotoszintézist elősegítő zöldszínű klorofill a növények esetében: napfény hatására energiát állítanak elő.

Current Table Forrás: marjanvanaubel.com

A technika révén a hagyományos paneleknél hatékonyabban nyelődik el a napsugárzás, így szórt fényben, a szobában is használható. Az asztal hosszabbik szélein egy-egy USB bemenet van, melyekhez négy-négy fénygyűjtő cella tartozik. Az asztalba épített akkumulátorok töltöttségi szintjét diszkét fények jelzik. A fényviszonyoktól függően egy cella körülbelül nyolc óra alatt tölthet fel egy mobilt vagy tabletet.

A merülőforraló high-tech változata

A Miito működési elve meglehetősen egyszerű: egy kisméretű indukciós korongra kell helyezni bögrében vagy tányérban a vizet, tejet, levest, majd beletenni a vékony talppal ellátott vasrudat, amit a létrejövő elektromágneses mező felmelegít. Az így keletkezett hőt a rúd termikus kölcsönhatás révén átadja a folyadéknak. Az eindhoveni Design Academy végzős hallgatója, Nils Chudy egy lépésben forradalmasítaná a vízforralók piacát és akadályozná meg az energiapazarlást: a hagyományos vízforralókkal ellentétben a Miito nem pocsékolja az áramot, pont akkora mennyiséget melegít vagy forral fel, amennyire szükség van. Pont, mint a merülőforraló a nyolcvanas években, de elegánsabban.

Miito Forrás: Miito

A Miito talapzatán nincsenek gombok: a rúd készenléti állapotba kapcsol, ha leveszik a korongról, csak akkor kezd felmelegedni, hogyha a talpon elhelyezett folyadékba teszik, és automatikusan kikapcsol, amikor elérte a forráspontot vagy visszatették az alapra. Hogy a felforrósodott vasrúd ne égesse meg az ember kezét, a teteje hőálló szilikonnal van bevonva. Formájából adódóan tisztítani is könnyebb, mint a kancsós forralókat.

Ronda és finom

Ocsmány naracs, szerencsétlen mandarin, torzszülött padlizsán és röhejes krumpli: ilyen, és ezekhez hasonló, nem túl hízelgő jelzőkkel operál a francia Intermarché áruházlánc “Gyalázatos gyümölcsök és zöldségek címet viselő, impozáns kampányában. A grafika kategória versenyzői közé beválogatott reklámhadjárat plakátjai fontos problémára hívják fel a figyelmet: rengeteg, évente körülbelül 300 millió tonna olyan zöldséget és gyümölcsöt dobunk ki, aminek tulajdonképpen nincs semmi baja, azon kívül, hogy nem okoznak esztétikai élményt.

A ronda répa Forrás: Intermarché

Az Intermarché felvásárolta termelőitől azokat a formahibás terméseket, amiket azok rendszerint kidobnak, és külön standokat állítottak fel minden áruházukban, hogy megmutassák: ha kinézetük talán nem is, de ízük ugyanolyan jók, mint szépnek mondott társaiké. Jelmondatuk: ugyanolyan finom, de 30 százalékkal olcsóbb.

Díjat kaphat a Google robotautója is

Az internetes cég nem tervezi, hogy beszáll a gépjármű iparba, inkább külső partnereket keres sofőr nélkül is közlekedni képes miniautóinak gyártásához. Az önműködő járműből többféle prototípus is létezik, a legújabb, decemberben bemutatott verzió leginkább egy miniatűr mentőautóra emlékeztet a tetején elhelyezett lézerradar miatt. Idén Kalifornia utcáin forgalomban is megjelenik majd, de a biztonság kedvéért egyelőre még emberi sofőrök is ülni fognak benne.

A Google sofőr nélküli kísérleti miniautója Forrás: google


A jelölt újításokat március 25-től augusztus 23-ig a londoni Design Museumban egy kiállítás keretében is bemutatják. A kategóriák nyerteseinek listáját és a végső győztes kilétét később fedi fel a múzeum.