Akkumulátora alapján is bemérhető a mobil

Nokia X Nokia X android Nokia okostelefon Here navigáció dual-sim két sim-kártya Here Nokia X androidos okostelefon tesztfotók 2014. április 15-én
Vágólapra másolva!
A bázisállomástól messzebb több energiát fogyaszt a készülék.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Stanford Egyetem kutatói a Rafael Ltd. nevű cég szakértőjével közösen egy olyan módszert dolgoztak ki, amely lehetővé teszi androidos okostelefonokat használók tartózkodási helyének bemérését úgy, hogy ahhoz nem használják fel a készülék által gyűjtött hálózati vagy helyadatokat - írja a BBC.

Egy újabb veszélyes módszer

A kutatók által felfedezett módszer azért bír jelentőséggel, mert felhasználásával úgy lehet kémkedésre használnató mobilalkalmazásokat készíteni, hogy azok telepítésekor senki sem fog gyanút.

Az androidos alkalmazások telepítésekor ugyanis a rendszer kiírja, hogy az adott alkalmazás milyen jogosultságokat kér: például egy navigációs appnál nem gyanús, ha a helyadatokhoz is hozzáférne, de mondjuk egy zseblámpaappnál igen. A stanfordi kutatók módszerével azonban nem kell a hely meghatározásához gyanút keltő módon információkat kérni a telefon rendszeréből.

Ez az app csak az akku állapotát figyeli

Az, ha egy alkalmazás az akkumulátor állapotát kívánja lekérni, senkiben nem kelt gyanút, pedig önmagában ez is felhasználható a készülék helyének megállapítására. Az amerikai kutatók sikerrel tudtak bemérni mobilokat a fogyasztás folyamatos - bár elég sok percig tartó - elemzését követően. Ehhez egyáltalán nem használnak fel a mobilhálózat jelerősségével kapcsolatos adatokat, mert azokat alapesetben nem osztja meg a rendszer az alkalmazásokkal.

A szakértők szerint algoritmusokkal kiszűrhető, hogy a különböző futó alkalmazások - például levelező, zenelejátszó - mennyire merítik az akkumulátort, és tisztán lehet szűrni a hálózati kommunikáció telepmerítő hatására.