A német szupermobil extrája az, hogy nem kémkedik

T-Mobile telefon
Vágólapra másolva!
A Deusche Telekom és a Mozilla közös készüléke a jövő héten debütál.
Vágólapra másolva!

A készüléket a barcelonai Mobil Világkongresszuson mutatják be - derült ki a Wall Street Journal cikkéből, amely egyébként arról cikkezett, hogy a német technológiai cégek az európai adatkezelési gyakorlatnak megfelelő szolgáltatások terén látnak bővülési lehetőséget.

Német szolgáltatók - köztük a Deutsche Telekom, Freenet és United Internet - például ""E-mail Made in Germany." közös márkanéven kínálják majd fejlett titkosítást használó, biztonságos levelezőszolgáltatásukat a lap szerint.

Egy okosmobil, ami nem kémkedik

A hétvégén nyíló barcelonai Mobil Világkongresszuson a Deutsche Telekom és a Mozilla közös fejlesztésű "privacy phone"-nal fog előrukkolni. A készülék extrája az lesz, hogy a lehető legkisebb mértékben avatkozik be tulajdonosának privát szférájába - ami a ma kapható készülékek többségéről nem mondható el.

A telefon a Mozilla Firefox OS szoftverének módosított változatát futtatja majd: ezen alapbeállításként is szigorúak lesznek az adatkezeléssel kapcsolatos beállítások. Például a telefon megkeresését biztosító funkció használatához nem kell majd személyes adatokat megadni.

Nem tudja pontosan, hol vagyunk

Egy másik újítás a tartózkodási hely meghatározásának szándékos lebutítása lesz: arra ugyanis csak a navigáció esetében van szükség, hogy a készülék mutassa, pontosan hol állunk.

Az időjárási vagy hírajánló appok viszont csak húsz kilométer körüli pontossággal tudják majd behatárolni az új mobilt használókat. A DT és a Mozilla szakértői szerint ez a pontosság is elegendő ahoz, hogy használhatók legyenek. A készülék többi egyedi szolgáltatását a barcelonai bemutatón lehet majd megtudni.