Szélturbinákat szereltek az Eiffel-toronyra

Eiffel-torony
Vágólapra másolva!
A torony első szintjét látja el energiával a környezetbarát áramforrás: lapátjait alig lehet kivenni a torony acélszerkezete között, mert azonos színűre festették.
Vágólapra másolva!

Nem kell félni attól, hogy a Párizs szimbólumának számító tornyot elcsúfították: a vertikális szélkereket a torony második szintje felett, 120 méteres magasságban szerelték fel, mert ez volt a legoptimálisabb hely a toronyban a szél szempontjából. Még lapátjait is a toronyéval megegyező bronzszínűre festették, így a turbinák alig kivehetők messzebbről.

A szélturbina lapátjai az Eiffel-torony szerkezetében Forrás: Urban Green Energy

Halkabb, mint a suttogás

A kivitelezés során fontos szempont volt, hogy a beépítendő szélgenerátorok ne legyenek túl hangosak sem. Ezért esett a válastás az Urban Green Energy (UGE) nevű amerikai cég VisionAIR5 típusú vertikális szélgenerátorára, amelyet csendes működésre optimalizáltak: adatlapja szerint lassú forgási sebességének köszönhetően működés közben sem zajosabb az emberi suttogásnál.

Nem feltűnő a szélkerék megléte Forrás: Urban Green Energy



A gyártó szerint a turbinák évente tízezer kilowattóra mennyiségű villamos áramot fognak termelni. A kedden üzembe helyezett turbináki a torony első szintjének energiaellátására elegendő, ahol üzletek és egy étterem található - olvasható az UGE honlapján.

Nem volt könnyű felszerelni

Nem volt egyszerű feladat felszerelni az 5 méter magas és 3 méter széles szélgenerátorokat 120 méteres magasságban. Ezek tömege egyenként 756 kilogramm. Az alkatrészeket darabonként, kötéllel húzták fel, és a magasban szerelték össze a második szint felett.

Itt még szerelik a lapátokat Forrás: Urban Green Energy



Tavaly októberben fejeződött be az Eiffel-torony első szintjének felújítása: itt többek között négy darab napelemet szereltek fel a látogatóközpontok tetejére. Ezek fedezik a melegvíz-ellátás felét, az esővíz-gyűjtő rendszer pedig az illemhelyek vízellátását egészíti ki.