5G-n száz gigabájt lejön egy másodperc alatt

mobilinternet sebességi teszt vitorlázás Balaton
Mobilinternet sebességi tesztje a Balatonon, a Sirocco fedélzetén
Vágólapra másolva!
Adatátviteli rekordot állítottak fel a mobilinternet új generációján. Egyelőre még csak egy laborban.
Vágólapra másolva!

Rekordsebességet értek el az ötödik generációs (5G) adatátviteli technológiai fejlesztések tesztelése során brit kutatók.

Száz gigabájtot egy másodperc alatt

A Surreyi Egyetem 5G Innovációs Központja szakembereinek sikerült másodperceként egy terabit adatot továbbítani vezeték nélkül, ami több ezerszer gyorsabb egy ma még kifejezetten gyorsnak számító 4G-s kapcsolaténál. Egy terabit 128 gigabájt adatnak felel meg, ami 0,125 terabájtot jelent. Ilyen letöltési sebességgel egy ultra-HD felbontású, száz gigabájtos film letöltése is egy másodpercig tart.

A kutatócsoport a technológia tesztelésére saját rendszert fejlesztett, a teszteket laboratóriumi körülmények között végezte, de ennek során is 100 méternél nagyobb távolságra továbbították az adatokat.

Három év múlva már bemutatkozhat

Rahim Tafazolli professzor, a kutatóközpont vezetője annak a reményének adott hangot, hogy a felhasználóknak már 2018-ban bemutathatják az új technológiát. A brit távközlési felügyeleti hatóság, az OFCOM szerint a technológia 2020-ban lesz elérhető a szigetországban - írja a BBC.

Egyelőre nem tudni, hogy ezt a sebességet el lehet-e érni valós feltételek között. Tafazolli professzor közölte, hogy az egyetem területén több tesztelést is végeznek, mielőtt kiállnának a felhasználók elé.